Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 6 september 2011

Äppeltantens Äppelpaj

Föräldraledigheten är inledd. Känns nästan lite oförskämt att gå hemma och dra eftersom jag mår så himla bra. Och det där med att vila och ta det lugnt är jag ju sådär bra på. Men jag gör det på mitt sätt. Sover så länge jag kan och går upp när jag känner för det. Dock blir det lite toalettbesök och korta vakna stunder under natten som stör sömnen. Ligger kvar i sängen på morgonkvisten och läser en bra bok. Äter frukost i lugn och ro. Rensar och pysslar och sätter mig en stund vid datorn emellanåt. Ingen stress!

I går kväll var jag på middag med mina fina tjejkompisar. Vi har haft svårt att få till en träff på hela sommaren så vi hade mycket att prata om. Jag tog på mig lotten att fixa något till kaffet. Självklart blev det en äppelpaj. Fastnade för ett av Leilas recept från kokboken "a piece of cake". Ett gott "smul" som går att variera men olika frukter och bär.


Äppeltantens Äppelpaj
ca 1 kg svenska äpple
2 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk kanel
2 tsk malen ingefära

Smul
250g kallt smör
1,5 dl råsocker
1,5 dl kokos
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
  • Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör och kryddorna. Lägg i en smord pajform.
  • Nyp ihop smör, råsocker, kokos och vetemjöl till en smulig deg. Blanda försiktigt ner havregrynen så de inte går sönder. Lägg ovanpå äppelbitarna.
  • Grädda på 200 grader i ca 25 minuter.


Det blev ett ordentligt täcke med smul. Precis som det ska vara. Goda smaker från kryddorna på äpplena. Serverade med vaniljvisp. Trots mätta magar efter Carinas smarriga morotssoppa med limeyoghurt gick pajen lätt ner.


Tack för en trevlig kväll, tjejer!! Vi måste ses snart igen. Vill höra all uppföljning om husköp, resor och dejter!!

7 kommentarer:

MÅ Gott sa...

Ingefära passar otroligt fint som smaksättning i äppelpaj tycker jag. Blir lite sugen på att pröva den här varianten.

Anonym sa...

Härligt o höra att det rullar på.... inget annat att rapportera än... eller ja, åkte på en parkeringsbot idag, 400 spänn! Härligt med höst! ;)
Stor kram

// Ida

Mårtenssons kök sa...

Gott med lite andra smaker i pajen, man tröttnar lätt på de gamla vanliga...
Låter som du är riktigt bra på att vila och ta det lugnt, ligga kvar och läsa, mmmm:)

Åsa Holmström sa...

Hej Sofie!

Ät du och föder?! :-)
Äppelpajen ser fantastisk ut, blir att skriva av!!

Kram
^Åsa H

Charlotta sa...

Ska bli kul att se dig och magen snart! Du måste ju vara jättestor nu, och jättefin!

Pajen ser finfin ut, och soppan likaså - jag älskar morotssoppa! Spännande med lime i, vi brukar ha ingefära.

karin - trattoria sa...

den där soppan ser jättefin ut :)

Linn sa...

Äpplena är ju så fantastiskt goda just nu =) Bara att passa på att njuta.