Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 22 maj 2011

Cheesecake med Rabarber

I helgen har jag varit i Skåne hos mina föräldrar. Vila, god mat, promenader, sol och mycket samtal om livet. I går tog jag och mamma en härlig promenad och plockade vars en bukett med Liljekonvaljer. Doftar underbart! Fraktade med min hem och nu står den och pryder köksbordet.

På kvällen grillade vi. Lillebror med sambo kom på besök. Efter att ha bläddrat i en hög av mammas mattidningar hittade jag ett gäng med recept som jag lagade. Härligt att laga mat i ett stort kök till väldigt tacksamma gäster.

Till efterrätt åt vi en fantastiskt god Rabarbercheesecake. Kan verkligen inte få nog av rabarber i år känner jag. Kakan blev lite blek men smakade riktigt gott. Tunn botten med mandel i gjorde det lilla extra.

Rabarbercheesecake
Botten:
0,5 dl flagad mandel
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 krm salt
100 g smör
1 äggula

Värm ugnen till 175 grader. Mixa alla ingredienserna till botten så det blir en fast deg. Tryck ut den i en pajform. Pricka botten och förgrädda i 10 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
200 g kesella
1 dl fet creme fraiche
2 dl florsocker
2 äggulor
1 äggvita
0,5 dl vetemjöl
rivet skal av 1 citron
1 äggvita
4-5 tunna rabarberstänger
2 msk potatismjöl
florsocker

Blanda kesella, creme fraiche, florsocker, gulor och en äggvita ned siktat vetemjöl och citronskal i en bunke. Vispa den sista äggvitan till ett styvt skum och vänd ner i smeten. Skölj och torka av rabarbern och skär i 2 cm stora bitar. Fördela potatismjöl jämnt på botten. Täck med ett lager med hälften av rabarberbitar. Bred äggsmeten ovanpå och peta sist i resterande rabarber. Grädda mitt i ugnen i 40-45 minuter. Låt svalna och sikta florsocker över.


Helt otroligt men kvantum hade helt slut på vaniljvisp. Men det var inte fy skam med Ottos gammeldags vaniljglass heller. Nästan bättre!:)
***

9 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Låter som en väldigt god skapelse, härligt med stor yta att röra sej på! Speciellt när man växer som du gör nu:) :)
Hoppas du får en härlig vecka!

Cupcakesfluffan sa...

Så gott det ser ut med rabarbercheesecake

Remsan sa...

Jag har också plockat in lite liljekonvaljer. De doftar ju så underbart!
Cheesecaken låter supergod. Kan kombinationen bli annat. Du kanske håller på att få rabarbercravings ;-)

charlotta sa...

perfekt med lite rabarberinspiration, hurra! och oj, vilka fina liljekonvaljer ni plockat. jag och mamma plockade i tivolibacken när jag var hemma sist och de doftade alldeles ljuvligt!

Matarkivet sa...

Ska passa på att sniffa liljekonvaljer när jag åker hem i helgen. En av mina favoritblommor! Cheesecaken ser riktigt god ut!

Therese sa...

Ser kanongott ut!

MÅ Gott sa...

Cheescake med rabarber låter supergott! Jag vet inte varför, men jag har bara gjort cheescake någon enstaka gång - det är ju gott!

Mumsfilibaba sa...

Hej Sofie,
Jag är Kadri fran Schweiz och har en blog some heter Mumsfilibaba :). Du har jättehärliga fotos och tycker att den här rabarberkakan ser jätte god ut. Ska kanske baka den pa helgen. Mmmm.

Imittstorakök sa...

Det där ser himla gott ut!!!