Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 8 maj 2011

En dag på Gotland

I går var jag på Gotland över dagen. Upp i ottan och körde ner till Höganäs för att möta upp två kollegor och detta lilla flygplan som tog oss till den vackra, soliga ön. En lugn och fin flygtur. Klart och fint väder och såg både min hemstad och annat fint från luften.

Vi möttes upp av leverantörer som skulle visa oss runt bland rotfrukter och sparrisodlingar. Började med en Bloody Mary med en sparris i stället för den traditionella stjälksellerin.

Ut på fälten och kollade på vit och grön sparris. Vit grävdes fram eftersom den växer under marken. Vilket hantverk! Drivor med jord, av med plasten och gräva efter sparris med försiktighet. Det blir inte många kilo i timmen.

Den gröna sparrisen odlades i tunnlar då det varit ganska kallt ett tag. Det som man odlat på friland hade frusit sönder i veckan när det varit frost och snö. Av med plasten och skära de sparrisar som växt tillräckligt. Och snabbt går det. Man går igenom fältet varje dag. En sparris kan växa upp till 15 cm på en dag och en planta sparris skördas minst fem gånger innan man låter den växa upp och samla kraft och näring till nästa säsong.

Vi bjöds på lunch i familjens trädgård. Biffar i gudomlig sås som serverades med rostade rotfrukter (lila och orangea morötter, palsternacka och potatis). Lika goda som vackra! Toppad med strimlad ramslök. Sallad med ruccola från trädgården.

Marinerade Ramslöksknoppar. Sååå gott!! Marinad på olja, balsamvinäger, honung, salt och peppar. Kan med fördel marineras i en vecka.

Vi kollade in betorna i växthuset. Låg lite efter planering då fröna satts för djupt. Rödbetorna hade dock en fin delikatess-storlek. Vita, gula och polka var pyttesmå.

Vi gav oss ut på fälten igen och drog upp och smakade på den färska vitlöken. Några veckor till i jorden så löken får växa till sig men blasten hade en härlig vitlökssmak. Redan nu går det att använda dem som salladslök eller grilla hela.

Ramslök växer helt vilt i trädgården. Det är en släkting till vitlök och har därför en ganska skarp vitlökssmak. Ramslök sägs vara järnrik och blodtryckssänkande. Kan användas på många sätt; soppa, marinad, pesto, i sallad mm. Även kajplök växer vilt lite här och var och ser ut som en späd purjolök.

Ja, det var en härlig och intensiv dag vi hade på Gotland. Det är kul att jobba med grönsaker och ännu roligare när man får släppas ut från kontoret ibland och träffa leverantörer och få massor av inspiration!
***

6 kommentarer:

Matarkivet sa...

Vilket roligt reportage! Maten såg verkligen god ut. Ramslöksknopparna vill jag verkligen testa!

Mårtenssons kök sa...

En sån härlig dag, vilken lyx att få komma iväg så där med jobbet det behövs verkligen! Ramslöksknopparna låter spännande...

Anonym sa...

Häftig resa!

Fridas kök sa...

Vilka härliga bilder! Tänk att få mer möjlighet att äta såna här grönsaker. Ibland har man ju tur att hitta lokalodlade grönsaker i affären, men detta är ju himmelriket. Kan tänka mig att det var jättegott! Och kul att få åka på jobbresa till Gotland! Vad jobbar du med? :-) Jag har fått för mig att du jobbar på sjukhus, men jag inser ju nu att det måste vara fel... Haha haha..

Helena S sa...

Mäh vad avundsjuk jag blir! Vad jobbar du med eftersom du får åka iväg på sånt kul? :-) Hyvens dag på jobbet, i vilket fall!

Remsan sa...

Håller med Helena. Schysst dag på jobbet. Avundsjuk så det förslår... Underbara bilder!