Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 1 maj 2011

Grekisk afton

Det blev ett grekiskt tema på Valborgsgrillen. Tzaziki, vitlöksbröd, grillad fetaost, grillspett, potatissallad och kalamataoliver. Jurre, som är grek, visade oss hur man skulle mosa den i aluminiumfolie grillade fetaosten med grillad grön peppar. Lite starkt, salt och tydligen väldigt gott att skölja ner med Ouzo. Men det var det bara Johan och Jurre som fick nöjet att testa. Jurre trodde ett tag att vi var i Grekland. Tyvärr inte samma värme. Men vi satt ute under hela middagen. Skönt med värmande filtar men nackdelen är ju att maten snabbt blir kall.

Grillspetten var gjorda på Rostasfilé, som är en detalj som styckas ut från rostbiffen och angränsar till ryggbiffen och filén på djuret. Nästan lika mör och fin som filén. Rent och fint kött och perfekt för grillen.

Jag gjorde en "Rub" på 1 tsk av vardera paprikapulver, spiskummin, chilipulver och koriander. Blanda ihop med 1,5 tsk farinsocker, 1 tsk salt och nymald svartpeppar. Skär köttet i lagom stora grillspettsbitar och marinera i "rubben". Om du ska marinera en längre tid så avvakta med saltet och salta precis före grillning. Trä köttet på grillpinnar och varva med bitar av röd och grön paprika. Grilla på het grill till önskad tillagning.

För att få upp värmen efter maten drog vi igång ett parti Kubb. Det var väldigt längesen jag spelade. Lätta regler och roligt. Dessutom lyckades jag, Johan och Maria vinna över det grekiska laget (även och Pernilla ser vass ut...)

Lilla Leia hade kvällen till ära en söt rosett i håret. Hon låg snällt i sin vagn mer eller mindre hela kvällen. Lekte med Labolina och sina händer. Lättroad?!


Tack Carina för att vi än en gång fick låna ditt hus och din härliga trädgård. Lite knas att inte du kunde vara med men det får du gärna vara nästa gång!:)
***

14 kommentarer:

Therese sa...

Så god å trevlig kväll ni ser ut att ha haft, grekisk å kubb är en grym kombo :-) Kram!

Pernilla sa...

åh, äntligen kan jag kommentera på din blogg igen, den har bråkat med mig jättelänge nu!

ser ut som ni hade en finfin valborg iaf med massa god mat, och toppen att kunna låna hus och trädgård sådär. det är ju guld värt för oss lägenhetsmänniskor :)

Mårtenssons kök sa...

Så härligt att få låna hus med en stor trädgård, sånt uppskattas av lägenhetare! Spännande smaker med fetaostens blandning.

Matarkivet sa...

Vilken härlig Valborg ni verkar ha haft. Mysigt att sitta ute och spela kubb. Och grillad feta måste jag testa, älskar feta i alla former!

Sanna sa...

*svar* Jomen precis, bättre än att man skulle fått choklad eller nåt som gravidcraving, hihi ^^

Remsan sa...

Så mysig kväll ni har haft. Bra att känna en grek :-) Grekisk är ju alltid gott! Och din rub måste jag testa. Kubbspelet måste vi ta fram för säsongen. Det är roligt tycker jag. Lilla Leia är ju bara hur söt som helst!

karin sa...

japp det är rödhake, jag tror att jag är lite småkär i coole harry hole haha :)

karin sa...

japp det är rödhake, jag tror att jag är lite småkär i coole harry hole haha :)

Erika - Bakglädje sa...

Vilken härlig kväll och god mat ni haft!

Helena S sa...

Vad gott det ser ut! Jag ÄLSKAR fetaost och hade gärna hjälpt till att rensa faten vid middagen! :-)

MÅ Gott sa...

Vilken härlig Valborg!

Grekiskt på grillen låter jättegott, men ajg tror jag hade skippat ouzon. :)

Johanna sa...

ååh grekisk afton...
Maten e ju så good !
Hoppas att helgen bjuder på gott väder..

Maria sa...

Härligt med grekisk afton!

patrik sa...

Kubb är kanonkul. Minst lika roligt är det att tjafsa lite kärleksfullt om reglerna. I fall man nu skulle förlora.