På kvällen grillade vi. Lillebror med sambo kom på besök. Efter att ha bläddrat i en hög av mammas mattidningar hittade jag ett gäng med recept som jag lagade. Härligt att laga mat i ett stort kök till väldigt tacksamma gäster.
Till efterrätt åt vi en fantastiskt god Rabarbercheesecake. Kan verkligen inte få nog av rabarber i år känner jag. Kakan blev lite blek men smakade riktigt gott. Tunn botten med mandel i gjorde det lilla extra.
Rabarbercheesecake
Botten:
0,5 dl flagad mandel
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 krm salt
100 g smör
1 äggula
Värm ugnen till 175 grader. Mixa alla ingredienserna till botten så det blir en fast deg. Tryck ut den i en pajform. Pricka botten och förgrädda i 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning:
200 g kesella
1 dl fet creme fraiche
2 dl florsocker
2 äggulor
1 äggvita
0,5 dl vetemjöl
rivet skal av 1 citron
1 äggvita
4-5 tunna rabarberstänger
2 msk potatismjöl
florsocker
Blanda kesella, creme fraiche, florsocker, gulor och en äggvita ned siktat vetemjöl och citronskal i en bunke. Vispa den sista äggvitan till ett styvt skum och vänd ner i smeten. Skölj och torka av rabarbern och skär i 2 cm stora bitar. Fördela potatismjöl jämnt på botten. Täck med ett lager med hälften av rabarberbitar. Bred äggsmeten ovanpå och peta sist i resterande rabarber. Grädda mitt i ugnen i 40-45 minuter. Låt svalna och sikta florsocker över.
Helt otroligt men kvantum hade helt slut på vaniljvisp. Men det var inte fy skam med Ottos gammeldags vaniljglass heller. Nästan bättre!:)
***
9 kommentarer:
Låter som en väldigt god skapelse, härligt med stor yta att röra sej på! Speciellt när man växer som du gör nu:) :)
Hoppas du får en härlig vecka!
Så gott det ser ut med rabarbercheesecake
Jag har också plockat in lite liljekonvaljer. De doftar ju så underbart!
Cheesecaken låter supergod. Kan kombinationen bli annat. Du kanske håller på att få rabarbercravings ;-)
perfekt med lite rabarberinspiration, hurra! och oj, vilka fina liljekonvaljer ni plockat. jag och mamma plockade i tivolibacken när jag var hemma sist och de doftade alldeles ljuvligt!
Ska passa på att sniffa liljekonvaljer när jag åker hem i helgen. En av mina favoritblommor! Cheesecaken ser riktigt god ut!
Ser kanongott ut!
Cheescake med rabarber låter supergott! Jag vet inte varför, men jag har bara gjort cheescake någon enstaka gång - det är ju gott!
Hej Sofie,
Jag är Kadri fran Schweiz och har en blog some heter Mumsfilibaba :). Du har jättehärliga fotos och tycker att den här rabarberkakan ser jätte god ut. Ska kanske baka den pa helgen. Mmmm.
Det där ser himla gott ut!!!
Skicka en kommentar