Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 15 april 2011

Vårbuffé

I söndags trängde vi in Johans familj i våran lilla lya för att fira hans födelsedag. Finns det hjärterum.... Vi bjöd på kall buffémat. Potatissallad och helstekt marinerad fläskfilé. Perfekt mat att förbereda dagen innan och sen bara lägga upp när det är dags. Inspirationen fick jag hos Remsan, som har mycket god buffémat på sin blogg. Nu blev det ju ingen buffé utan en rätt men som hade kunnat passa lika bra som en del i en vår- eller sommarbuffé. Bufférnas tid är här! Konfirmation, student, sommarfester mm.

Fläskfilé med citron, timjan och chili
2 kg fläskfilé salt & peppar

Marinad:

1 dl vitvinsvinäger
1 dl olivolja
2 röda chilifrukter, strimlade
1 citron, saft + skal 1 liten
solovitlök, riven/pressad
1 kruka färsk timjan, hackad
salt & peppar
  • Putsa eventuellt fläskfilén. Bryn i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnsfast form. Stek klart i ugnen tills innertemperaturen mäter 70 grader. Låt svalna.
  • Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg marinaden tillsammans med fläskfilén i dubbla plastpåsar. Blanda runt så hela filéerna får "känna" på marinaden. Marinera i kylen, gärna över natten.
  • Skiva upp filéerna strax före servering. Lägg upp på fat och garnera med timjan och citronklyftor.
Potatissallad
2 kg fast potatis
6 dl gräddfil
3 dl grekisk yoghurt
2 msk majonäs
3 msk dijonsenap
1 dl bostongurka
2 äpple granny smith
10 cm purjolök
salt & peppar

  • Koka potatisen i välsaltat vatten. Kyl ner ordentligt. Koka gärna potatisen dagen innan.
  • Skala och tärna äpplet fint. Strimla purjolöken. Blanda med gräddfil, yoghurt, majonäs, dijon och boston. Skär potatisen i lagom stora bitar och blanda ner. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med kapris.
Cantaloupemelon i bitar

Sallad med rädisor, salladslök, paprika, tomat mm.

Potatissallad med kall, marinerad fläskfilé. Sallad, melon och stenugnsbakat bröd med örtfärskost. Smarrigt en varm vårsöndag i en liten lägenhet.

***

7 kommentarer:

Remsan sa...

Buffémat behöver man ju inte bara äta på en buffé, eller hur. Det visar du ju så bra här. Vad roligt att du testade! Visst är det buffétider.
Skönt att höra deeutom att det var datorkrångel och inte att du tappat blogglusten.
Trevlig helg. Kram.

Erika - Bakglädje sa...

Buffé är härligt. Det ser riktigt gott ut.

Rasmine sa...

Hej!
Ser bra ut :)
Kolla gärna in min matblogg!
Kram.

www.rasminesbakmums.blogg.se

matarkivet sa...

Ser jättegott ut!! Kall fläskfilé är ruskigt gott. :)

ensmakavkarin sa...

Hemmagjord potatissallad har jag aldrig gjort (konstigt nog!). Det här receptet låter smaskigt! Dags att testa tror jag :-)

Anne-Lie sa...

Bra tips till sommarens kalas och träffar...:-)

Christer sa...

Den potatissalladen ska jag prova, ser hur god ut som helst. Köttet ser inte så illa ut det heller :))