Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 29 oktober 2010

Vad gör man med kycklingfärs?

När jag var och handlade i torsdags fick jag för mig att jag skulle köpa kycklingfärs. Hade sett något recept för ett tag sedan och sen har inte färsen lämnat huvudet. Hittade tyvärr inte receptet och fick hitta något nytt. Det var ju inte det lättaste. Man vill ju ändå göra något lite festligare på fredagen men alla recept jag hittade kändes ganska vardagliga. Så jag fick börja exprimentera lite.

Blandade färs med ströbröd, ägg, en skvätt mjölk, salt, peppar, torkad koriander, hackad röd chili, riven ingefära och riven vitlök. Blandade samman och lät stå och gotta ihop smakerna en stund. Gjorde små biffar (oj, vilken lös färs!!) och vände i vetemjöl innan jag stekte dem i smör.


Jag gjorde en cous cous till biffarna. Strimlade röd chili och rev en vitlöksklyfta på rivjärnet. Fräste i smör i en kastrull tills det fått lite färg. Hällde på cous cous, vatten, kycklingfond, salt och lät svälla ihop på svag värme. Blandade med tärnad röd och grön paprika, hackad rödlök och tärnad mango (fryst och tinad). Strö över naturella cashewnötter och servera.


Gjorde en liten gurksallad med tärnad gurka och en vinägrette/marinad på vatten, risvinäger, salt och farinsocker som fick smälta ihop. Strö chiliflakes över.


Vid servering pressade vi lime över biffarna. Gav en god smak. Tyckte tyvärr att de blev ganska smaklösa annars trots mycket kryddor. Hade en yoghurtsås till gjord på grekisk yoghurt, skal och saft från en lime, riven vitlök, salt och peppar.


Till maten drack vi ett vitt vin från Sydafrika: Arthouse Viognier/Chenin Blanc/Sauvignon Blanc. 75 väl investerade kronor på bolaget. Fruktigt och gott och passade perfekt till de asiatiska smaker som väl kom fram i maten.

Till dessert gjorde jag ett enkelt recept från kokboken "Förföriskt Gott" som jag köpte förra helgen. Tyvärr föll det inte i Johans smak men jag smaskade i mig! Fräsht och gott tyckte jag och inte så mäktig som desserter kan bli ibland.

Lägg frysta björnbär i en ugnsfast portionsform. Låt dem tina lite. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg en ordentlig klick Creme Fraich (den feta varianten) över bären och strö på råsocker. Gratinera i ugnen i 10-15 minuter tills sockret karamelliserats. Servera!! Jag strödde över ytterligare ett lager råsocker och brände av med min brännare. Blev lite vattnigt eftersom bären varit frysta så kanske skulle man använda färska bär eller låta dem tina ordentligt.



Gillar ni att exprimentera eller kör ni helst på säkra kort? Vad gör ni med kycklingfärs? Skulle gärna vilja testa igen!

7 kommentarer:

charlotta sa...

wow, du är sjukt påhittig! kul! tyvärr har jag inte ett endaste bra recept med kycklingfärs för jag äter inte kyckling. tycker att efterrätten låter jättegod! jag älskar superenkla efterrätter, perfekt att ha på lut om man får oväntat besök:)

Anonym sa...

Det där receptet låter supergott, det snor jag ;-) Jag har bara använt kycklingfärs en enda gång och då gjorde jag kycklingkroketter!

Erka Perka sa...

Vilken god och fräsch middag. Tänk om jag hade fått vara med - jag hade ätit er ur huset!

Jag skulle kanske prova att göra nån färsfräs med stekt ris. Troligen skulle jag också göra vanliga köttfärsrätter men med kycklingfärsen som nyttigare ersättare. Skulle hursomhelst kunna tänka mig massa gott med kycklingfärs.

Remsan sa...

Vilken middag! Vilken fantasi du har. Ser jättegott ut.
Jag har gjort en liknade dessert. Tips, tina inte bären alls, toppa med flagad mandel istället o byt ev ut hälften av crème fraichen mot kesella vanilj. Och servera lite vaniljglass till.

vanilla sky sa...

Jag brukar göra kycklingköttbullar i currysås, jättegott! Ska göra snart och lägga upp på bloggen :) Dina biffar ser verkligen inte ut att gå av för hackor dem heller!

Anonym sa...

Nån dag när du inte vil snåla på kalorier: Gör egna chicken nuggets. Himmelskt gott!

Anna sa...

Å det lät ju supergott! Själv skulle jag aldrig våga bjuda på något jag inte varit i närheten av innan, i allafall inte om jag har gäster. Maken får däremot prova lite nytt ibland. Jag är oerhört imponerad av människor som vågar testa nytt hejvilt, det är så modigt. Jag vill också vara så modig ;-)