Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 10 oktober 2010

Créme Brûlée med Äppelkompott

I går blev det en smaskig dessert. Créme Brûleé med Äppelkompott. Brûléen blev krämig och god med en hård och söt yta efter karamellisering med min fina brännare. Precis som det ska vara.

Créme Brûlée för 2 personer:
3 st äggulor
2,5 dl vispgrädde
40 g strösocker
1/2 vaniljstång
rörsocker till karamellisering

Sätt ugnen på 180 grader.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den. Blanda i en kastrull med vispgrädden. Värm upp.
Blanda äggulor med socker och vispa ihop lätt. Häll över gräddblandningen och rör ihop tills det blandat sig.
Smörj två stycken portionsformar och häll i blandningen. Ställ dem i en långpanna med vatten som räcker till halva portionsformen. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter, eller tills de stelnat.
Ta ut formarna och låt dem kallna.
Strö rörsocker i ett jämnt lager i varje form. Bränn med brännare tills sockret smält och fått en brun fin färg. Om man inte har en brännare så går det lika bra att bränna i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.

Till Créme Brûléen gjorde jag en Äppelkompott.

Koka upp 2 dl vatten, 1 dl strösocker med en kanelstång. Koka ner tills det blir en simmig konsistens. Skala och tärna två äpplen och blanda ner i sockerlagen. Koka upp igen och låt äpplena efterkoka och mjukna. Servera ljummen eller sval.


Supergod kombination med höstig äppelkompott och en len créme brûlée.

5 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Härlig helg ni haft med massa god mat. Kan tänka att det blir friskt med äpple till brûléen.

Ha en bra vecka!

MATBLOGGEN sa...

En efterrätt precis i min smak - ser jättegott ut! :)

trevlig helg.

Cupcakesfluffan sa...

Låter himla mumsigt med äppelkompott till

Mumsigheter sa...

Underbar dessert!

cremebrulee.se sa...

Trevligt med äpplekompott till!