Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 1 oktober 2010

Svartkål

I veckan testade jag Svartkål. Svartkål är en korsning mellan savoy- och grönkål och har långsmala mörkgröna blad som är lite "buckliga", nästan som små vårtor.


Bladen kan bli upp till en meter höga/långa och kallas även palmkål. Används flitigt i Toscana och finns att tillgå nu under de kalla höstmånaderna.


Jag strimlade kålen och wokade tillsammans med vitlök, rödlök och kryddade med salt och peppar. Tyckte inte den mjuknade som annan kål utan hade bra tuggmotsånd. Kanske ska man koka kålen för att få den mjukare?!

Åt tillsammans med kokt pasta. Ringlade olivolja och flytande honung över, smulade fetaost och hackade några valnötter grovt och strödde över.

Gott tyckte jag men Johan gillade inte doften som blev när jag stekte kålen och ville inte ens smaka..:)

6 kommentarer:

charlotta sa...

vaaa, hur kan man inte gilla den doften? jag äääälskar kål :)

Mårtenssons kök sa...

Tycker absolut att du ska kocka till tonfisk, det är riktigt gott, en av våra favoritfiskar faktiskt.

Svartkål verkar ju spännande även om lukten verkar avskräcka...

pepperkverna sa...

Så spennende med en ny råvare. Takk for tips! Hege

Anonym sa...

Svartkål har jag aldrig ätit! Jag är dålig på att äta kål överhuvudtaget, om man bortser från vitkål då :-)

Erka Perka sa...

Svartkål visste jag inte ens att det fanns - kul! :-)

emelie sa...

sv; ja, den var kanongod kan jag lova! din mat såg också god ut, spännande med svartkål!