Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 12 oktober 2010

När hösten är som bäst

Vilken underbar höstdag! Svinkallt i morse. Mörkt, nära nollan och jag frös ordentligt om benen när jag cyklade till jobbet. Mycket bättre på hemvägen då solen sken och termometern stod på 11 grader. Svidade snabbt om och tog en lång härlig rask promenad. Prasslande löv på marken, underbara färger på träden och Härlanda Tjärn låg spegelblankt. Så vackert så man blir lycklig.

Fortsätter på tema äpple. I dag bakade jag Äppelmuffins. Mycket äpple och smak av kanel. Mums!!

Skala, kärna ur och skiva 3 stora äpplen. Stek i smör i en stekpanna och strö över 2 msk strösocker och 2 msk kanel. Låt steka några minuter tills de mjuknat lite. Ställ åt sidan och låt svalna.
100 g smör
2 dl mjölk
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och blanda med mjölken.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Rör ner smörblandningen.
Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt. Vispa ihop och blanda ner äppelbitarna.
Klicka ut smeten i 12 muffinsformar .
Grädda i 12-15 minuter.

Receptet är taget från Leilas "a piece of cake". Hon har smuldegscrust ovanpå men jag hoppade det idag. Tyckte det var lite överkurs idag. Men om ni vill testa så blanda:
75 g kallt smör, 2 dl havregryn, 1 dl vetemjöl och 1 dl strösocker. Nyp i hop och strö över muffinsen före gräddning.


Fotboll på TV som inte känns så upplyftande. Tittar upp lite då och då från datorn. Desperate Housewifes får jag se en annan dag... Vi provsmakade ljumma äppelmuffins med lite vaniljglass. Inte alls dumt!!

4 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Tack för påminnelsen och tipset på ostscones, vi avnjöt dom till kvällens soppa och det blev verkligen goda.

Växelhäxan från norrland sa...

Det finns mycket godsaker med äpplen. Jag fick en kasse äpplen av en kollega så jag passade på att göra min mammas äppeljuice. Försvinnande god är den.
Här snöade det igår morse men på dagen så hade det försvunit

Helena sa...

Mmm... äppelmuffins! Det kanske jag ska ta och baka i helgen, alltid bra att ha i frysen också. Ikväll får det bli fredagsmys med äppelpaj och tacos! (I omvänd ordning...) Hm... undrar om man kan dricka vitt vin till tacos? ;-)

MÅ Gott sa...

Jag har precis bloggat om "muffinssmul", men smuldegscrust som du beskriver det låter ju jättegott med havregryn också, det måste jag testa någon gång!