Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 14 december 2009

Tårtbuffé

Till dessert blev det tårtbuffé. Sex tårtor och två soters julgodis. Mamma hade gjort fem smaskiga: Rödbetstårta med Saffranskräm, Morotstårta med passionsfrukt, Malajtårta, Pepparkakscheesecake och klassisk födelsedagstårta med bär.
Mitt bidrag var tårta nummer sex: Scweizernöttårta. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig. Gjorde den för ett tag sedan och serverade då hemmagjord glass med citron och hallon i. Fräscht till det söta!.

2 st ägg
3 dl socker
100g mald sötmandel
1,25 dl vetemjöl
100g smör

Topping:
200g scwizernötchoklad (marabou)
7 msk grädde
1 msk smör

Vispa ägg och socker pösigt i ca 5 minuter.
Blanda ner den malda mandeln, mjölet och sist det smälta smöret. Blanda till en jämn smet. Häll allt i en smord rund kakform med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 25-30 minuter tills kakan fått en gyllenbrun färg.
Ta ut kakan och låt den svalna något.

Gör toppingen. Smält chokladen i vattenbad. Rör ner grädden och till sist smöret. Bred på smeten på botten och låt den svalna i kylen. Servera!! Farligt god!!:)


Jag gjorde även två sorters julgodis. Polkagriskola och Ingefära-och kokosfudge. Kolan var "vanlig" kola som jag krossat polkagrisar och lagt ovanpå medan kolan var varm så den fastnade. Skar sedan i bitar och virade in i smörgåspapper.
Ingefära- och kokosfudge
5 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk ljus sirap
3 tsk färsk riven ingefära
1 tsk vaniljsocker
1,5dl kokosflingor
Smörj en avlång form. Förbered kallt vattenbad. Blanda alla ingredienser, utom vaniljsocker och kokos, i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp över låg värme under omrörning tills allt socker har löst sig. Öka värmen något och koka till 113 grader. Ta därefter bort kastrullen från plattan och doppa den i vattenbadet i ca 5 sekunder så att kokningen avstannar.
Ställ kastrullen åt sidan och låt smeten svalna till 49 grader.
Tillsätt vaniljsocker och kokosflingor och vispa fudgen kraftigt tills den börjar förlora sin glans. Häll u i formen. Låt svalna innan du skär i lagom stora bitar (ca 20 st). Smarrigt!!




3 kommentarer:

Johanna sa...

hur gott såg inte det dära ut då? Supergott !
Ska nog prova Scweizernöttårtan till helgen.. oj, var det så enkelt att göra polka kolan.. då var det en lite enklare match =) Du kan du !! =)
Ha de bra !!

flake.stjarni@hotmail.com sa...

Hej! Häromdagen åt jag just en sådan rödbetstårta med saffranskräm på ett café, men kunde inte få receptet. Vet du vad det är för recept? Den var så otroligt god att jag bara måste få baka den igen!
Väldigt tacksam för svar :D

Hallon & Blåbär sa...

Tack för tipset om Schweizernötstårtan, låter så god så den här måste jag ju testa =).