Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 18 december 2009

Juligt nötbröd

Brödet som jag gjorde i helgen blev ju så himla gott så jag var tvungen att prova igen. Hoppade öer fikonen denna gången och tog lite mera nötter istället.

Blanda i en bunke:
0,25 g jäst
3 msk honung
5 dl vatten
5 dl grovt rågmjöl
Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar. Blandningen kommer att bli bubblig och dofta alkohol, som en surdet ungefär.

Rör ner:
6 dl rågsikt
1tsk salt
(200g fikon i bitar)
250g nötter (hasselnötter, valnötter...)

Smörj en 2 liters brödform och häll i smeten. Lägg en handduk över formen och låt det jäsa i ca 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i nedre delen i 70 minuter. Tag ut och ta brödet ur formen. Lägg brödret på galler och grädda i ytterligare 10 minuter. Vira in brödet i handdukar. Lägg i plastpåse när det svalnat.

Härligt knaprig skorpa och ett underbart gott bröd! Min nya favorit så går snabbt att göra. Satte fördegen på morgonen innan jag drog till jobbet och bakade klart på kvällen. (källa: Tasteline)

Inga kommentarer: