Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 14 juli 2012

Semesterkänsla och Potatisflarn

I går hade vi en sån härlig känsla. För även om jag är "ledig" hela tiden så känns det äntligen som semester. Johan ska nämligen ha semester i fyra veckor nu och det ska bli såå härligt! Vi har en lång lista på saker vi vill göra och platser vi vill besöka. Inga stora äventyr, det mesta är inom Sveriges gränser och på sin höjd en tur till Danmark.

Så därför firade vi det lite i går kväll när Johan kom från jobbet. Jag hade förberett lite sommarmat och köpt  gott vin. Gjorde små enkla snacks med vattenmelon, fetaost, strimlad basilika och Hellmanns Balsamvinägrett.

Snacks

Jag har sedan jag fick senaste numret av Allt om Mat (12/12) suktat efter detta potatisflarn på smördegsbotten. Tyckte att det såg så gott ut.  Stod som tips för "lata luncher" men jag tyckte det passade bra till fredagsmys då det även vankades dessert.

Potatisflarn
Jag ser ofta recept med smördeg som ser smarriga ut men jag gör det sällan själv. Nu blir det nog ändring på det. Denna rätt fungerar både som lunch, förrätt, snacks eller lättare middag med en god sallad. Mycket gott tyckte både jag och Johan. Till det drack vi ett väldigt gott rosévin - Albia Rosé.

Potatisflarn med Tomat och lufttorkad skinka
1 rulle kyld smördeg
10 kokta kalla färskpotatisar (inte för små)
flingsalt
nymalen svartpeppar
1,5 dl riven parmesanost
1 ägg

körsbärstomater i olika färger
ca 100 g lufttorkad skinka
färska örter, tex basilika eller oregano
olivolja
  • Rulla ut smördegen på sitt papper och lägg på en plåt. Nagga degen väl med en gaffel.
  • Skiva potatisen och lägg den lite omlott på degen. Strö över salt, peppar och parmesan. Vik in kanterna på degen och tryck till med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg.
  • Grädda flarnet mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Låt svalna något.
  • Halvera tomater och lägg på flarnet tillsammans med skinka, örter och ringla över olivolja.
  • Servera med sallad och vinägrett.



Nu sitter jag här helt ensam i lyan. Johan och Oliver är på väg till Resö för att hälsa på Farmor och Farfar. Jag ska ta mig ut på en löptur och sen börja ladda för kvällen med grekisk tapas, konsert och en kväll på stan. Ska bli mycket trevligt!

9 kommentarer:

Lotta i Två små kök sa...

Vad härligt med semesterkänsla, grattis!

Det där flarnet har jag märkt till nästa helg då vi ska ha grillknytis, tänker att det borde funka även som tillbehör till det man lägger på grillen. Visst är det läckert! Kul att du testat redan så vet man :-)

Ha en underbar semester med mycket trevliga aktiviteter!

Spanienfrugan sa...

Ser vrålgott ur ju!
Hoppas att ni får en härlig semester :)

Kim sa...

Det blir allt roligare att ha semester om man delar den med någon! Du den där potatispizzagrejen.... herregudsågott.

kajomida sa...

Gott ser det ut - när jag tänker bort ett par tomater ;-) men en bra idé som man kan förändra som man vill om man har lust!

Jag skulle nog prova med grovt riven rå potatis, purjo, strimlad paprika, champinjoner och rökt skinka (eller bacon förstås) och massor av osttärningar och lite creme fraiche eller så...

Remsan sa...

Ni såg ut att haft en härlig kväll igår!
Jag har fått dille på att göra allt möjligt med smördeg när jag äntligen upptäckt hur smidigt det är. Och mycket blir så grymt gott. Detta recept bokmärker jag! Ser super ut.
Underbart med ledighet tillsammans. Njut!!

Amy's piece of cake sa...

Vilka goda potatisflarn och härligt med semesterkänsla! :)

På tal om flarn har jag gjort Leilas potatisflarn, kan också rekommenderas, kram!

Anonym sa...

Ser supergott ut och fräscht. Måste testas.

Linda-matstugan sa...

Hmm, det var min kommentar, den gick iväg lite snabbt:-)

Karin sa...

Åh allt ser så gott ut! Riktigt härlig sommarmat. Måste göra melon och fetaostsallad någon dag,det är ju så gott :)