Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 25 juli 2012

Flankstek och Chokladmarängtåta

I lördags hade vi en fantastiskt god och trevlig avslutning på vår Skånevecka med min bror, hans sambo och mina föräldrar. Vi grillade, drack goda drinkar, mer och mindre gott vin, firade min namnsdag (Johanna) och brorsans sambos födelsedag som var i söndags.

Medan vi grillade sippade vi på en Gin & Tonic smaksatt med lite flädersaft. En hit!


På grillen testade vi något nytt - Flankstek. Har ni inte testat så gör det! En mycket trevlig styckningsdetalj som även kallas "Kållapp". Flanksteken sitter i ljumsken hos nötdjuret och är platt, jämntjock och har långa muskelfibrer. Köttbiten är väldigt ren och fin och innehåller endast 5% fett.

Jag marinerade köttet på morgonen så det fick gotta till sig ordentligt. Sedan grillade vi på hög värme ca 5 minuter på varje sida. Lät det vila i folie innan vi skar upp bitar/skivor rakt över muskelfibrerna.

Flankstek på grillen

Marinad
rapsolja
kinesisk soya
vitlök
ingefära
färsk lök
salt och peppar
  • Blanda alla ingredienserna till marinaden och lägg i en plastpåse tillsammans med köttet. 
  • Torka av marinaden ordentligt före grillning.
  • Grilla på hög värme 5 minuter på varje sida. Låt vila i folie. Skär upp smala skivor rakt över muskelfibrerna.

Mina söta


Perfekt grillad flankstek. Så gott!!! Tzatziki med massor av vitlök. Färskpotatis. Sallad med nektariner och stekt, tärnad halloumiost mm.

Och sen sjöng vi för Louise och åt Chokladmarångtårta dekorerad med hennes blivande ålder. Vinbären hade pappa plockat i föräldrarnas trädgård och de underbara hallonen köpte vi (skånsk nationalitet). Även detta receptet kommer från Hemmets Journal.




Chokladmarängtårta
5 äggvitor
3 dl strösocker
100 g mandelspån
0,5 dl solrosfrön
1 dl vetemjöl
2 msk kakao

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt
2 msk koncentrerad flädersaft
hallon (och vita vinbär)
  • Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt lite socker åt gången och fortsätt vispa till en blank och hård maräng.
  • Vänd ner mandelspån, solrosfrön, vetemjöl och kakao.
  • Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt. Grädda på 175 grader i 20 minuter. Låt svalna. 
  • Alternativ 1 (enligt receptet): Vispa 4 dl grädde och bred på botten. Strö över färska hallon. Rulla ihop till en rulltårta och skär i bitar.
  • Alternativ 2 (my way): Dela botten på mitten. Vispa grädde och blanda med yoghurt och flädersaft. Bred hälften av grädden på den ena bottnen. Strö över bär. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av grädden. Dekorera med mera bär.

Nöjt födelsedagsbarn skär tårta (mobilbild)

En fantastiskt fin kväll

5 kommentarer:

Lotta i Två små kök sa...

Jag har fnulat på att grilla flankstek länge nu, mycket för att bloggkollegan Andy har sjungit dess lov i sin blogg. Och nu har du också gjort det. Det börjar verkligen bli dags om man säger så. Den ser perfekt grillad ut!

En GT med fläder låter supergott det också. Ingen dålig avslutning på Skåneveckan!

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Vilken söt marängtårta, gillar att "27" är skrivet med bär!

Amy's piece of cake sa...

Marängtårtan, vill ha! ;)
Jag älskar maräng i massor mmm. Fint kort på dina fina!

Anonym sa...

har läst om er resa till Skagen. Det är så roligt att du delar med dig av kort o recept, Varmt i Åhus i dag, ha så bra på konserten. Hoppas vädret är bra.Kram Gittan

Remsan sa...

Så mycket gott! Tror inte jag testat flankstek. Får jag försökahitta och prova.
GT med fläder kan inte vara annat än sommargott. Flädersaft piffar till de flesta drinkar. Jag efterrätter med för den delen.
Gullig bild på dina killar!