Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 19 juli 2012

En kort sväng till Hällevik

I går var vi en väldigt kort sväng i Hällevik. Vi skulle hälsa på min morfar som bor i närheten och hade lite tid att "slå ihjäl" så då passade vi på att köra runt på Listerlandet och hamnade i Hällevik. Trots att min mormor och morfar bott i närheten under hela min uppväxt har vi varit där väldigt lite. Fantastiskt fint med båthamn, hamnkrogar, rökeri, sandstränder och fina hus.

Vi gick till Hennings rökeri och köpte med oss varmrökt lax i portionsbitar kryddade med dill och peppar, rökta räkor och lite rökt makrill. Makrillen gav vi till morfar som han kunde festa till det på.


Blåsig promenad på piren

Fin bro i hamnen (fin man med fin pojk på ryggen:))

Små fiskebåtar vid Hälleviks rökeri
Har ni inte testat rökta räkor så måste ni göra det. Så gott! Räckte med några var som lite snacks. Till laxen hade vi sallad, kokt färskpotatis och en yoghurtsås med citron, dill och gräslök. I glasen ett kallt Roodeberg White.

Varmrökt lax och lite rökta räkor

Sås och potatis

Hela rätten
Visst är Skåne vackert men jag tror att många glömmer bort Blekinge (jag vet att det finns folk inte ens vet var Blekinge ligger). De har en fantastiskt fin skärgård och många små mysiga fiskebyar. Ja, varför åka utomlands när vi har ett så fint land som har så mycket att erbjuda?! Förutom sommarväder förstås!:)

8 kommentarer:

Emma sa...

Ser jättegott ut. Är det inte typiskt att bor man nära något så åker man inte dit. Jag bor jättenära ett ställe vid vänern Spiken där de har t ex varmrökt lax m.m. ändå åker jag inte dit....
Rökta räkor har jag inte heller provat så det får nog bli till att pröva.
Ha det gott /Emma

KIm sa...

Blekinge har jag lite koll på, med fick googla Hällevik för att se vart det låg. Blir jättesugen på just Sverigesemester nu när man läser om bloggares sommarhus/släktbesök osv. Rökt är gott!

Anonym sa...

Ser mysigt ut Sofie vackra bilder och laxen gahhhh vill ha mums kram Sofia

karin - trattoria sa...

åh rökta räkor som är så gott! Sålde det under många år i en liten fiskbutik, att doppa dem i aioli är ljuvligt!

Lisa sa...

Jag är ju ganska så partisk, men Blekinge är tamejtusan superfint. :)

Remsan sa...

Vad mysigt ni har det även om vädret sviker en aning. Och massa godsaker har ni också mumsat i er. Jag måste göra fler tripper ned till Skåne, det är så vacker och verkar krylla av mysiga ställen.

Tant Gul sa...

Rökta räkor är jättegott! Tänkte först fråga vart i Sverige utflyktsmålet ni varit på låg men så förstod jag av din text att det måste vara Blekinge. Måste erkänna att jag inte har varit där så mycket. Men jag vet vart det ligger :-))

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Oj så gott! Här har vi faktiskt ibland rökta räkor i fiskdisken:)