Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 9 juli 2012

Fläderblomssaft

I år skulle det ske. Jag skulle göra min första egna flädersaft. Är ju bortskämd med att ha en mamma som gör världens godaste flädersaft! Är ju så gott och törstsläckande varma dagar. Även gott att blanda drink på. Pappa gör en drink på lika delar koncentrerad flädersaft, vodka och mineralvatten. Smarrigt och somrigt!Förra veckan började jag känna att det var hög tid att leta fläderblommor på allvar innan de blommat över. Hade tur att hitta på en av mina barnvagnspromenader. Sen var bollen i rullning. Hela internet är ju fullt av recept på fläderblomssaft och de flesta är ungefär samma.

Fläderblomssaft
ca 20 fläderblommor
2 st citroner
1 liter vatten
1 kg socker
1 påse á 30g citronsyra
  • Tvätta citronerna noga i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg dem, tillsammans med fläderblommorna, i ett stort kärl.
  • Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra. Häll över fläderblommorna och citronskivorna. 
  • Låt svalna och sedan dra i kylskåpet i tre dygn. Häll upp på rena flaskor.


Förvarar på lite olika flaskor. En lemonadflaska med praktisk bygelkapsyl och en gammal glasflaska som det varit tomatsås på. Hällde även på en pet-flaska som jag la i frysen att plocka fram senare i år.


Läskande och törstsläckande med mycket is7 kommentarer:

Pernilla sa...

mmm, flädersaft :) nu får du göra den där goda fläderkakan från kivik och berätta för mig om den är värd att baka sen. har ni inte nåt annat ord för fläder där nere i skåne förresten? eller har jag drömt det?

TINA sa...

Flädersaft är så gott, det drack man mycket när man var liten. Köpte dock en flaska i butiken....

Lotta i Två små kök sa...

Jag har aldrig gjort det själv. Grattis till premiären. Samma för mig att det har varit mammas flädersaft som gäller. Sen togs hennes "förråd" ner och safttillverkningen avstannade. Så synd! Egentillverkad går ju inte att jämföra med köpesaft. Måste leta reda på något nytt ställe till mamma så att hon kan göra flädersaft igen :-)

Tant Gul sa...

Å nu blir jag så avundsjuk! Fläderblomssaft är ju så himla gott! Min sons bästa kompis pappa berättade igår att de skulle koka fläderblomssaft. Jag försökte att se så längtansfull ut som jag bara kunde. Kanske man kan få smaka ett glas eller två när det är färdigt. Annars får jag väl göra egen saft....

Kim sa...

Nej nej nej, MIN mamma gör godaste flädersaften ;)
Håller med om att det är en grym törstsläckare dock. Iskall ska den va.

Remsan sa...

Flädersaft är inte bara sommar utan även sommarfest :-) Du som är duktig på att baka får göra något gott bakverk med saften i. Fläderkräm i något kanske...

tina sa...

Hurra för fläder! Flädersaft är som gjord för bästa sommardrinkarna. :-)