Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 22 juli 2012

Citronkladdkaka med trädgårdsbär

Så var vi tillbaka i Göteborg i lilla lyan efter en härlig vecka i sommarstugan i Yngsjö. Det är sådana otroliga kontraster att lämna talldoften och tystnaden för storstan och ständigt sus från bilarna. Fast desto mer njuter man när man väl är där!

Var faktiskt riktigt fint väder i förmiddags så efter frukost fick vi ett ryck och gick ner till stranden och tog ett dopp. Trots att klockan bara var tio så var det redan flera soldyrkare i solstolar. Dock ingen trängsel i vattnet. Jag, pappa och lillebror tog oss ett uppfriskande dopp. Iskallt! Men rent och fint vatten och varmt i luften. När vi var på väg hemåt igen så mötte vi en man som berättade för oss att det endast var 13 grader i vattnet. Brr....

Fiskebåt på stranden

Spegelblankt vatten

Jag, lillebror och pappa vågade ta ett dopp

Vi har verkligen haft en grym vecka med massor av god mat, trevliga möten, utflykter, löpturer och mys med familjen. Inte lätt att hinna med allt man vill göra och alla man vill träffa samtidigt som man bara vill ta det lugnt och njuta. Redan sist jag var hemma bestämde jag och min vän Susanne att vi skulle ses denna veckan. Så i fredags kväll kom hon med sin familj till oss och grillade. Vi bjöd på kycklingspett med nektarin, örtsås, färskpotatis och sallad. Vi hade massor att prata om samtidigt som vi hade otåliga barn som ville ha uppmärksamhet. Det skiljer bara ca 4 månader mellan Oliver och deras Vilhelm vilket är väldigt roligt att följa.

Lagom till kaffet så somnade barnen och vi fick en mysig stund att prata i lugn och ro. Vi fikade på en Citronkladdkaka och bär från mammas trädgård. Väldigt god! Receptet kommer från Hemmets Journal. Mamma prenumererar på den tidningen och jag tycker att den är ganska dålig men har många trevliga recept. Hittar ofta något recept som jag testar varje gång jag är hemma.

Jag och Susanne med våra familjer
Citronkladdkaka
150 g smör
1 citron
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
50 g vit choklad (jag tog 100 g)

bär
vispgrädde
  • Smält smöret och låt det svalna. 
  • Tvätta citronen. Riv av skalet och pressa ur saften.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Blanda ner vaniljsocker, vetemjöl, smör, citronskal och saft.
  • Hacka chokladen och vänd ner.
  • Häll smeten i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen på 150 grader i ca 30 minuter. Låt svalna.
  • Dekorera kakan med bär (tex vita vinbär och krusbär). Servera med vispgrädde.

Kakan ser lite blek och tråkig ut men var riktigt kladdig och god med god smak av citron.

5 kommentarer:

Remsan sa...

Det är nästan samma recept jag använde till kladdkakemuffinsen fast jag hade ingen citron i. Måste bli jättegott med en touch av citron i. Ska jag testa!
Ja, det är inte lätt att hinna med att göra allt man vill och träffa alla samtidigt som man kopplar av. I år hade vi en riktigt soft semester bara för att få var lediga samtidigt. Förra året var det precis tvärtom. Jag blev nästan stressad.

Amy's piece of cake sa...

Så mysigt ni haft det, härliga bilder!
Den här kladdkakan låter jättegod, ska jag verkligen testa. Kul med en jämbördig för lille Oliver också, kram på er!

Bland bakverk och kastruller sa...

Låter gott med citronkladdkaka. Vilka fina bilder och vad fint vattnet är, helt vindstilla.

annis glutenfria sa...

Lät väldigt gott, fräscht och somrigt!

Anonym sa...

Tack för den mysiga kvällen. Som vanligt väldigt god mat och många goda skratt om minnena från förr:)
Kram Susanne