Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 8 juli 2012

Chili, grill och Smulpaj med rabarber och jordgubbar

Min syster är den bästa massör jag känner. Hon är precis vad en småbarnsmamma behöver. Och för att vi skulle få till en välbehövlig massage så fick de lov att bjuda oss på en grill i går kväll. Jag fick massage i friggeboden och grabbarna fixade lite med maten (ja, lite i alla fall).

Min svåger, chiliodlaren, hade införskaffat ett nytt redskap. En platta med massa hål i som man kan ställa chilifrukter i på grillen. Men först fyller man dem med en härlig ostblandning. Syrran blandade i hop kesella med riven parmesanost, salt & peppar samt Renée Voltaires lantbuljong med citrongräs och chili.

Platta med chilifrukter på

God fyllning spritsas i

  Godsaker på grillen
Denna gången stod plattan på grillen en stund och chilisarna blev varma och goda. Nästa gång ska han testa att ställa dem i sin rök under en längre tid och kanske ge dem en annan smak. På gillen låg även spett med nektariner och spett med rubbat fläskkött. Smarrigt! Chilifrukterna hade lite olika styrka vilket blev ett lotteri.

Kokta rödbetor med fetaost

Härlig grilltallrik med massor av gott
En chilisort som inte fanns med på grillen men som odlas i det enorma chilifönstret är Dorset Naga. En av världens starkaste chili. Johan var på grabbkväll hos svågern för ett tag sedan då de fick smaka chilin. Johan sa att den var så stark att man fick hicka när man åt den (och säkert lite extra hår på bröstet). Tydligen så använder man den endast genom att gnida den på tex kött för att få hetta. Eller har pyttelite i tex en chilisås. Den mäter nästan 1 miljon scoville-enheter vilket kan jämföras med Habaneron ’Red Savina’  känd som världens hetaste chilifrukt, som står noterad i Guiness rekordbok och mäter 577,000 scoville-enheter. Inte alls sugen på att prova.


Dorset naga
Lite mildare och lite sötare var desserten som jag hade gjort. En smulpaj med rabarber och jordgubbar i. Hade lite rabarber kvar i frysen och jordgubbar köpte jag på torget. Receptet på smulet hittade jag hos Leila Lindholm. Minskade något på smöret bara.

Smulpaj med rabarber och jordgubbar
ca 200 g rabarber i bitar (frysta eller färska)
1 liter jordgubbar
200 g smör
1,5 dl råsocker
1,5 dl kokosflingor
1,5 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
  • Skölj, snoppa och skär jordgubbarna i bitar. Lägg tillsammans med rabarbern i en smord ugnsfast form.
  • Nyp ihop smör med övriga ingredienser till smuldegen och fördela över bären.
  • Grädda på 200 grader i 25 minuter. 
  • Servera med glass eller vaniljsås.

Smulpaj med jordgubbar och rabarber

9 kommentarer:

Pernilla sa...

vilken smart uppfinning den där plattan att ställa på grillen! en sån skulle man ha... och en grill! och massa chiliplantor ;)

jag såg att vinbären i trädgården var mogna idag så till och med jag blev sugen på smulpaj, måste vara nån konstig hormongrej...

förresten tycker jag att du ska locka dina toppar nu när du har kort hår också, lite björn gustafsson (den yngre)-look, han är väl också inne? eller är han ute i år?

Anonym sa...

oj oj vad det växer frukter, pajen ser smarrig ut

Lotta i Två små kök sa...

Det är så häftigt att odla egen chili. Som det verkar i alla fall, praktiserar inte själv. Ännu. Ett projekt till nästa sommar är det tänkt.

Mycket grabbigt med riktigt het chili :-) Smart grej också, det är alltid lite pill och meck det där annars att grilla chilifrukt, de är ju så små...

Ha en fin vecka!

Diana sa...

hej... var har han fått tag på den roliga grillplattan till chilifrukterna....
å dorset naga kan jag hålla med om att den e lite föööööööör stark...
jag har petat mig i ögat lite efter att ha testat den lite grann...
inget att rekommendera :-/
kul blogg du har.. kram DI

Anonym sa...

Åhhh så mysigt önskar jag hade en syrra som kunde massera mig ; ) med kram Sofia

Remsan sa...

Wow vilken grej till chillisarna på grillen! Hur cool var inte den. Jag älskar ostfyllda chili, ja kanske inte de hetaste då utan de lite mildare och sötare. Tror du man bjuda in sig med armbågen hos din syster och svåger? Jag kan mycket väl tänka mig lite massage medan chillisarna mjukar till sig på grillen eller i röken. Kan du inte hälsa syster din, jag står för drinkarna ;-)

Anna sa...

Hej Remsan
Syrran här.
Du är hjärtligt välkommen!
Klart vi fixar lite massage och grillad chili. I synnerhet om det serveras mumsiga drinkar :)
Framåt augusti tror jag att chilibuskarna är generösa och kalendern lite luftigare.

Matarkivet sa...

En sån massa gott! Blev dock allra mest sugen på chilisarna, mums!!

Amy's piece of cake sa...

Åh, de där chilisarna hade jag inte tackat nej till... jag som älskar starkt mmm! :) Tyckte det var en fiffig idé med den där plattan!