Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 1 maj 2012

Vinnande grillspett

Så var den här långhelgen snart slut. Kan man säga något annat än att man är nöjd?! Vilket väder! Inser att det är dags att plocka fram solskyddsfaktorn. Ett bevis på att jag har varit ute mycket även idag är en röd nacke och skär urringning. Vi har varit på utflykt varje dag under helgen och idag gick färden till Råda Säteri.

I går firade vi Valborg. Må vara amatörerna och studenternas dag och afton men vi hade en mycket trevlig kväll hos Carina. Det börjar bli tradition att vi håller till i hennes trädgård på Valborg. Vi körde knytis. Alla hade med sig dricka och något och grilla så hade bästa värdinnan Carina fixat fördrink, tilltugg, sallader, såser och dessert. Ja, resten!

Salta kex med pesto, mozzarella och tomat till fördrinken

Fetaost, vattenmelon och ölkorv.
Härlig potatissallad
Jag och Oliver

Vi åt grillspetten som jag gav er en hint om i går. Och vilka spett! Och vilken kryddning. Gör dem! Jag gjorde en sats med den Indiska kryddhandlarblandningen och använde bara hälften. Resten sparar jag i en burk för nästa grilltillfälle. Receptet kommer från "Grilla som proffsen!", av Jonas Borsén. Smaken på kryddningen påminner om Jerk. Funkar även till lamm, nöt eller kycklingkött.

Grillspett med fläskkött och ananas 4 grillspett
1 msk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1/2 tsk muskot
1 msk mald spiskummin
1 msk fänkålsfrön, malda i mortel
1 msk salt
1 msk socker

ca 350 g fläskytterfilé
1/2 färsk ananas
olivolja
  • Lägg 4 st träspett i vatten.
  • Blanda ihop kryddblandningen.
  • Putsa och skär fläskytterfilén i lika stora bitar, ca 3x3 cm. Blanda med lite lagom av kryddblandningen.
  • Skär av skalet på ananasen och det träiga i mitten. Skär lika stora bitar av ananasen som av köttet.
  • Varva kött och ananas på spetten. Ringla olivolja över spetten och grilla dem ca 3 minuter på varje sida (totalt 12 minuters grilltid).


Vilken kväll! Vi satt ute och åt och velade länge om vi skulle ta kaffe och dessert inne eller ute. Det blev inne. Hoppas på fler grillkvällar framöver och långa utesittarkvällar! Sommaren har bara börjat!

8 kommentarer:

Millas Hälsoblogg sa...

Vilken god kryddblandning ska spara receptet

Amy's piece of cake sa...

Verkar som ni haft en trevlig tillställning med en massa gottigheter. Den där indiska kryddblandningen gillas här :)

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Vilka häliga gottigheter ni grillat:) Trevlig valborg så här i efterskott!

Spanienfrugan sa...

Det är så fint där vid Råda Säteri. Jag jobbade på kontoret där ett tag :)

SV: Skönt att höra att du inte tycker att det går så fort, bebistiden alltså. Tror säkert att det beror på att du njuter till fullo. Vad stor han blivit nu er lillkille!

Mårtenssons kök sa...

Vi gillar också den indiska blandningen, måste testas! Och de där melon/ostspetten, dregel...

Lotta i Två små kök sa...

Oj, vad mycket gott! Bara en sån sak som pesto, mozzarella och tomat på salta kex. Så'na där typ seltiner va?

Småplock är härligt och så lite mer rejält att äta på som det där goda grillspettet!

Vi ses väl i Värnamo, förresten?!

Remsan sa...

Ha ha... De hade en typ av jerkkrydda! Vet inte varför jag fick för mig det. Vi har ju väldigt lik matsmak :-)
Härligt ni har haft det!

Matarkivet sa...

Så mysigt med Valborgsfirande utomhus! Och kryddblandningen låter riktigt god!!