I kväll åt jag lite mera Caesarsallad men förra fredagen åt vi Sojamarinerad lax, citronris och wokade grönsaker. Ofta när jag blir sugen på fisk så blir det lax. Lätt att variera och väldigt gott.
Härliga färger - äter med ögat |
Sojamarinerad lax, citronris och wokade grönsaker
Marinad
ca 600 g lax i portionsbitar
1,5 msk kinesisk soja
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk farinsocker
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk malen ingefära
- Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg laxen i en plastpåse och häll på marinaden. Gegga runt lite och marinera i kylen ca 30 minuter.
- Lägg laxen i en ugnsfast form. Stek fisken på 200 grader i ca 12 minuter.
Citronris
1 liten gul lök
skal och saft av en halv citron
1 krm gurkmeja
2 krm chiliflakes
2 dl basmatiris
4,5 dl hönsbuljong
- Hacka löken fint och bryn den mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt ris, citronskal och kryddor och fräs med en stund.
- Häll på citronsaft och buljong. Lägg på lock och koka på låg värme enligt risets koktid.
Servera med wokade grönsaker. Tex purjolök, zucchini, röd paprika och morot. Woka försiktigt så de inte får färg och behåller spänsten.
Såå!! Nu ska jag fortsätta fredagskvällen med Ben & Jerry!
4 kommentarer:
Citronris vad spännande måste testa
Citronris lät som något i min smak!
ha en fortsatt skön helg!
Citronris låter gott... tror du man kan ha grönsaksbuljong istället för hönsbuljong?
Lax är en väldigt god fisk. Och detta låter supergott! När de kommer till de fiskar med vitt kött så är det inte alltid så lätt att få tag på dem med lite mer smak. Hos oss är det i så fall färska fiskdisken som gäller. Men det har väl i varenda affär där borta ;-)
Skicka en kommentar