Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 25 maj 2012

Sojamarinerad lax, citronris och wokade grönsaker

Fredag igen. Johan är i Stockholm och jag fredagsmyser med Oliver som äntligen sover! Tok-trött efter ännu en solig utomhusdag. I dag var vi i Slottsskogen med tre andra mammor och deras små. Kollade på djuren (de uppskattade det inte så mycket) och picknickade. Mysigt! Såg på väderprognosen att det kan bli lite regn i morgon. Helt ok för mina skära axlar men tycker synd om de som jobbat hela veckan och äntligen är lediga.

I kväll åt jag lite mera Caesarsallad men förra fredagen åt vi Sojamarinerad lax, citronris och wokade grönsaker. Ofta när jag blir sugen på fisk så blir det lax. Lätt att variera och väldigt gott.

Härliga färger - äter med ögat

Sojamarinerad lax, citronris och wokade grönsaker

Marinad
ca 600 g lax i portionsbitar
1,5 msk kinesisk soja
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk farinsocker
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk malen ingefära
  • Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg laxen i en plastpåse och häll på marinaden. Gegga runt lite och marinera i kylen ca 30 minuter.
  • Lägg laxen i en ugnsfast form. Stek fisken på 200 grader i ca 12 minuter.

Citronris
1 liten gul lök
skal och saft av en halv citron
1 krm gurkmeja
2 krm chiliflakes
2 dl basmatiris
4,5 dl hönsbuljong
  • Hacka löken fint och bryn den mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt ris, citronskal och kryddor och fräs med en stund.
  • Häll på citronsaft och buljong. Lägg på lock och koka på låg värme enligt risets koktid.

Servera med wokade grönsaker. Tex purjolök, zucchini, röd paprika och morot. Woka försiktigt så de inte får färg och behåller spänsten.



Såå!! Nu ska jag fortsätta fredagskvällen med Ben & Jerry!

4 kommentarer:

Millas Hälsoblogg sa...

Citronris vad spännande måste testa

Mrs Sunshine sa...

Citronris lät som något i min smak!

ha en fortsatt skön helg!

Amy's piece of cake sa...

Citronris låter gott... tror du man kan ha grönsaksbuljong istället för hönsbuljong?

Remsan sa...

Lax är en väldigt god fisk. Och detta låter supergott! När de kommer till de fiskar med vitt kött så är det inte alltid så lätt att få tag på dem med lite mer smak. Hos oss är det i så fall färska fiskdisken som gäller. Men det har väl i varenda affär där borta ;-)