Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 17 maj 2012

Nässelfocaccia

Tillbaka i götet efter härliga dagar i skåneland. Största anledningen till att jag åkte ner denna veckan var att mamma fyllde år i tisdags. Det firade vi på kvällen med familj, släkt och vänner. Vi åt Exotisk planka med kycklinglår, kalkonbröst, rökt skinka, ostar och massor av exotiska frukter. Mamma gjorde en potatisgratäng och jag bakade ett bröd: Nässelfocaccia. Har aldrig förut gjort något med nässlor men nu fick jag denna briljanta idén att göra en go focaccia med gröna, sköna och nyttiga nässlor i. Jag nöp av topparna på nässlorna då de var spädast. Hörde att man kan använda även de grövre bladen. Kommer snart äta nässlor igen.

Nässlor från trädgården
Nässelfocaccia 1 långpanna
ca 1 liter nässlor
6 dl vatten
1 pkt torrjäst eller 50 g färsk
1 dl olivolja + lite extra
4 msk flytande honung
2 msk flingsalt + lite extra
ca 13 dl vetemjöl

Före gräddning
  • Skölj nässlorna och lägg dem i en kastrull. Fyll på med vattnet och koka upp. Koka i ca 10 minuter. Sila av vattnet och spara. Hacka nässlorna.
  • Smula jästen i en bunke och blanda med nässelvatten, olivolja, honung och flingsalt. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt de hackade nässlorna.
  • Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och arbeta i hop till en deg. Knåda ca 5 minuter.
  • Jäs under bakduk ca 40 minuter.
  • Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda ihop den. Lägg degen i en oljad långpanna och tryck ut den med händerna. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  • Tryck hål med fingrarna i degen och ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt, hackad gräslök och gräslöksknoppar.
  • Baka brödet mitt i ugnen på 220 grader i ca 10 minuter.

Nygräddat

Ostar, kalkon, frukter....

...skinka, kycklingklubbor och mera frukt.

Nässelfocaccia

5 kommentarer:

Helena sa...

Vad kreativt! Jag är också sugen på att testa något med nässlor!

Remsan sa...

Nässelfoccacia kan inte vara annat än gott. Jag älskar foccacia. Nässlor också, men är pinsamt dålig på att plocka dem.

Tant Gul sa...

Vilket kulö sätt att använda nässlorna på. Har fortfarande inte vågat mig på att äta nässlor. Har en negativt förhållningssätt till dessa växter efter att jag som barn ramlade in ner i ett dike full med nässlor. Jag var barbent. :-) Men det här ser ju onekligen gott ut. Härligt också med all fräsch frukt. Helt i min smak.Trevlig Helg!

Amy's piece of cake sa...

Säger som tant gul, jag har lite respekt för nässlor ;)

Men det är nyttigt så någon gång ska jag testa det!

Matarkivet sa...

Vilken superbra idé!