Nässlor från trädgården |
ca 1 liter nässlor
6 dl vatten
1 pkt torrjäst eller 50 g färsk
1 dl olivolja + lite extra
4 msk flytande honung
2 msk flingsalt + lite extra
ca 13 dl vetemjöl
Före gräddning |
- Skölj nässlorna och lägg dem i en kastrull. Fyll på med vattnet och koka upp. Koka i ca 10 minuter. Sila av vattnet och spara. Hacka nässlorna.
- Smula jästen i en bunke och blanda med nässelvatten, olivolja, honung och flingsalt. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt de hackade nässlorna.
- Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och arbeta i hop till en deg. Knåda ca 5 minuter.
- Jäs under bakduk ca 40 minuter.
- Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda ihop den. Lägg degen i en oljad långpanna och tryck ut den med händerna. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Tryck hål med fingrarna i degen och ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt, hackad gräslök och gräslöksknoppar.
- Baka brödet mitt i ugnen på 220 grader i ca 10 minuter.
Nygräddat |
Ostar, kalkon, frukter.... |
...skinka, kycklingklubbor och mera frukt. |
Nässelfocaccia |
5 kommentarer:
Vad kreativt! Jag är också sugen på att testa något med nässlor!
Nässelfoccacia kan inte vara annat än gott. Jag älskar foccacia. Nässlor också, men är pinsamt dålig på att plocka dem.
Vilket kulö sätt att använda nässlorna på. Har fortfarande inte vågat mig på att äta nässlor. Har en negativt förhållningssätt till dessa växter efter att jag som barn ramlade in ner i ett dike full med nässlor. Jag var barbent. :-) Men det här ser ju onekligen gott ut. Härligt också med all fräsch frukt. Helt i min smak.Trevlig Helg!
Säger som tant gul, jag har lite respekt för nässlor ;)
Men det är nyttigt så någon gång ska jag testa det!
Vilken superbra idé!
Skicka en kommentar