Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 15 april 2012

Schwarzwaldtårta

Johan hade två önsketårtor till dagens kalas: Schwarzwald eller Budapest. Två riktiga klassiker och jag har aldrig bakat någon av dem. Gillar ju att baka men när det blir för många moment, för tidskrävande eller för krångligt tycker jag inte att det är roligt längre. En enkel kladdkaka eller smulpaj är egentligen det bästa. Men vad gör man inte för kärleken! Johan tyckte att vi kunde köpa tårta, men inte!! Valet förr på Schwarzwald.

Började söka efter recept och blir alltid lika irriterad och konfunderad när en klassisk rätt/tårta kan göras på så många olika sätt. Sötmandel eller hasselnötter? Blanda grädden med vaniljkräm eller äggvita? Tyckte bottnarna blev väldigt tunna och Johan undrade verkligen vad det skulle bli av det. Det är ju inte jag som äter Schwarzwald i tid och otid. Som vanligt gjorde jag på mitt sätt, en kombination av lite olika recept jag hittade.


Schwarzwaldtårta
Bottnar:
2,5 dl sötmandel
4 äggvitor
2,5 dl florsocker
  • Rita tre cirklar på bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. 
  • Mal mandel i en mandelkvarn. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner mandel och florsocker i äggviteskummet. 
  • Fördela smeten på cirklarna och bred ut i ett jämnt lager. Grädda bottnarna mitt i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter. Låt svalna på bakplåtspappret.
Fyllning:
5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker

150 g mörk choklad
kakao
  • Smält chokladen i vattenbad. Pensla bottnarna med lite av chokladen. Ställ kylt så chokladen stelnar. Spara ett par matskedar choklad och bred ut resten på bakplåtspapper som förvaras i kylen
  • Vispa grädde och vaniljsocker. 
  • Lägg en botten på ett tårtfat och bred på en tredjedel av grädden. Lägg på en botten och bred på ytterligare en tredjedel grädde. Lägg på sista botten. Blanda resten av grädden med den sparade smälta (något avsvalnade) chokladen. Bred chokladgrädden överst på tårtan och även ner på sidorna. Hit kan förberedas med fördel ett par timmar före servering så att bottnarna mjuknar lite.
  • Skär chokladen i bitar och dekorera runt om och ovanpå tårtan. Pudra kakao ovanpå hela tårtan. Servera!!

Ännu snyggare hade det blivit om  man hade spritsat grädden ovanpå. Tyvärr är inte mitt kök utrustat med spritsar så det är nu noterat på min önskelista.

Var lite nervös över resultatet. Bättre blev det ju inte när jag insåg att det var fler än Johan som hade denna tårta som sin favorit. Men jag kan andas ut och känner mig riktigt nöjd med resultatet. Nästa gång blir det Budapest...

8 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Härligt, man ska inte ge sig när man väl satt sig för att prova något och det är väl din tårta ett bevis på om nåt!
Ser fram mot Budapesten då...

Anonym sa...

bra gjort ,ser verkligen gott ut. Kan berätta att Budapest är inte så svår att göra Hembakat är gott Äkta vara Kram Gittan

Moma sa...

Ser ju supergott ut! Jag gjorde tungor av smält choklad när jag gjorde min, lätt att bara dra ut med en sked på bakplåtspapper och sedan ställa i frysen!

Spanienfrugan sa...

Åh, när jag växte upp så hade jag en vän vars familj var galen i sån där tårta. De var tre barn i familjen och varje gång någon fyllde år så bakade de den. Himla gott får jag säga!

SV: Tack för tipset om artikeln om San Sebastian, hade fått det tipset från andra håll med och har läst den nu :) Roligt att de står så mycket om staden och baskien på så många olika ställen just nu...

Amy's piece of cake sa...

Den här älskar jag mums mums mums! Jag gillar allt med maräng och i synnerhet sådana här smarriga tårtor.

Ska du göra Budapest får du spana in min jag gjorde för ett tag sen.

Matarkivet sa...

Visst är det kul när man fixar en riktig klassiker! Lite mer press när folk vet hur det kan/ska smaka ju. Din tårta ser otroligt fin ut!

Linda-matstugan sa...

Bra där! Strongt att ge sig den på att det ska gå, och det gjorde det ju! Den ser verkligen fin ut, man ser direkt att det är schwarzwald tårta....mmm så gott! En tårta jag laddar för att göra är sachertårta...kommer nog någon gång då jag har laddat klart:-) Ps. Hoppas det är bra med lillen!

Malin Johansson sa...

Ville bara tipsa om en affär som ligger vid saluhallen. Kommer tyvärr inte ihåg namnet, men det är en butik med köksartiklar.
Där köpte jag ett gäng billiga spritstyllar.
De hade lagt ner några i en påse som inte kostade mycket.