Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 16 april 2012

Rotfruktslasagne

tårtan var en prövning så bjöd jag på säkert kort till mat på gårdagens kalas: Lasagne. Gjorde en "vanlig" köttfärslasagne och en vegetarisk lasagne med härliga smaker av rotfrukter. Receptet hittade jag hos Mårtenssons.

Gjorde två stora lasagner och det blev som jag trodde lite över vilket var meningen.  Lasagne är perfekt rest-mat, både att frysa in och ha i kylen ett par dagar. Så i kväll blir det meatless monday goda rester.

Rotfruktslasagne
lasagneplattor, spenat
1 stor rödlök
4 vitlöksklyftor
3 morötter
1 stor bit rotselleri
2 palsternackor
1 röd paprika
1,5 burk krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 tärning grönsaksbuljong
4 dl vatten
stark sås eller sambal oelek efter eget tycke och smak
salt och peppar
1 kruka basilika
1 stor paket keso
150 g riven ost
  • Hacka rödlök och vitlök fint. Riv morötter, rotselleri och palsternacka grovt på rivjärn eller i matberedare. Strimla paprikan.
  • Fräs löken tills den är mjuk utan att den tar färg i en större gryta. Tillsätt morötter, palsternacka, rotselleri och paprika och låt fräsa med ett par minuter. Rör runt så det inte får färg.
  • Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning och vatten och koka upp. Smaka av med sambal, salt och peppar och låt såsen puttra ca 10-15 minuter. Tillsätt strimlade basilkabladen i slutet av koktiden.
  • Smörj en ugnsfast form och börja med ett lager av rotfruktssåsen i botten, lägg på lasagneplattor och därefter ett lager av sås, keso och lite riven ost. Lägg ett nytt lager av plattor, sås, keso och ost. Avsluta med plattor, sås, keso och riven ost överst för att få en god och fin yta. Gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Känn så att plattorna är mjuka.


Jag gjorde båda såserna dagen innan och gjorde lasagnerna helt klara före serveringen. Sparar tid och smakerna får gotta till sig ordentligt. Serverade med en sallad och en basilikadressing. Mixade en kruka basilika med olivolja, äppelcidervinäger, salt, peppar och lite vatten.

4 kommentarer:

Anonym sa...

förstår att du fick va i köket en hel dag, o förbereda så mycket mat, som ska skalas o malas o så passa barn.Lasagne är gott kramar

Ann-sofi MATSAFARI sa...

Det där lät gott:)

Remsan sa...

Jag har också testat någon liknande lasagne med rotfrukter och keso. Blev mycket gott. Berra vet jag blev lite besviken när han hade föreställt sig en ostsåsfylld variant, men tyckte sedan att den var god.

Millas Hälsoblogg sa...

Denna lasagne verkar spännande. Sparar receptet