Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 8 april 2012

Morotskaka med passionsfrukt (om man vill)

Det är lata dagar i skåneland. Min syster med familj körde tillbaka till götet i förmiddags. Även Johan körde nu på seneftermiddagen. Jag och Oliver stannar ytterligare några dagar hos mina föräldrar. I går var det ju ett riktigt skitväder och vi var mest hemma hela dagen. Åt, umgicks och  spelade spel (schack och fia med knuff). Vi gjorde ett tappert försök att ta en promenad med det blåste så isande kallt att vi gick in efter en liten stund.

I dag har vädret varit lite bättre. I förmiddags tog vi en promenad till min lillebror för lite 11-kaffe. Sen åkte vi till en barndomskompis till mig och åt lunch (japp, vi slapp gå hungriga även idag). Men ingen tur till stugan och ingen konstrunda ännu. En riktig lat-påsk. Inte dumt det heller.

I går slängde mamma ihop en kaka som hon brukar göra som är så himla god. Första gången jag smakade den var på min lillebrors 25-årskalas för några år sedan och då täckte hon den med passionsfrukt. Denna gången hittade vi inga passionsfrukter som var mogna nog. Omogna passionsfrukter är inte gott! Gick minst lika bra med endast glasyr. Kakan är saftig och god. Ännu saftigare än vanlig morotskaka eftersom det är krossad ananas i.

Morotskaka med passionsfrukt 
4 dl vetemjöl
3 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 tsk malen kanel
3 st ägg
1,5 dl naturell olja
1 liten burk krossad ananas
200 g morötter, finrivna
1,5 dl kokosflingor
200 g philadelphiaost
2,5 dl florsocker
50 g rumstempererat smör
ev 2 st passionsfrukter
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda alla torra ingredienser förutom kokos. 
  • Vispa ihop ägg och olja. Tillsätt sedan rivna morötter och avrunnen ananas samt rör ner de torra ingredienserna.
  • Smöra och strö kokos i en springform. Häll i smeten och ställ in i ugnen i ca 50 minuter. Låt svalna.
  • Rör ihop färskost, florsocker och smör och glasera den kalla kakan. Gröp ur två passionsfrukter och sprid över glasyren.

Lika gott utan passionsfrukt
Smarrigt med passionsfrukt
Vet ni vad? Detta är inlägg nummer 1000 på min blogg sedan starten i oktober 2007! Helt otroligt! Passar väl bra med lite tårta då. Finns nog lite rester som vi kan mumsa på ikväll:)

5 kommentarer:

Remsan sa...

Oj! Vilken smartig tårta. Och 1000 inlägg - respect! Jag älskar vanlig morotskaka, men den här låter ännu godare! Bokmärker direkt.

Anonym sa...

ser så gott ut o jag hoppas att du inte slutar att skriva Kram från Åhus

Linda-matstugan sa...

WoW, Grattis till 1000e inlägget, helt otroligt! Jag letade innan påsk efter något roligt och bra recept på morotstårta, men hittade inget, och nu finns det här hos dig, ja ja.

Charlotta sa...

Ni missar inte så mycket här i Götet - idag är det snöblandat regn på tvären som gäller... Det låter som att ni har det fint i Skåne! Jag längtar ner, resten av familjen är i sommarhuset i Helsingborg (och jag har legat hemma sjuk. Morr.)

Mårtenssons kök sa...

Härligt med lata dagar, även de som bjuder på skitväder:)

Grattis till de 1000, inte alls illa inte! Klart värt att fira med en smarrig tårta, eller en godsak som morotskakan.