Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 9 april 2012

Laxtårta 2.0

Annandag påsk. Vi gör inte mycket. Ganska tråkigt väder. Tog en promenad i förmiddags och sen har vi mest varit inne och "såsat runt" i mysbyxor. Bakat lite, pysslat lite, spelat Fia med knuff och tagit en liten tupplur. Och ätit förstås. Resterna från helgen är snart slut. Trots att vi har ätit minimalt med påskmat.

I fredags hade vi påskbord. Gravad lax, sill (för de få som äter det), ägghalvor (såklart), tomatpaj, potatisgratäng (istället för jansson), prinskorv och en laxtårta som jag hade gjort. Tanken var att jag skulle göra den laxtårtan jag gjorde till midsommar men när jag upptäckte att jag köpt kallrökt lax i stället för varmrökt (hjärnsläpp) fick jag improvisera lite. Blev väldigt gott ändå! Vet inte om jag sett vörtbröd förut till påsk men i år hade vi det i alla fall. Köpte Östras Påskvört och det var så saftigt och gott!!


Laxtårta 2.0
100 g smör
200 g kavring
200 g kallrökt lax
1/2 finhackad rödlök
ca 1 dl hackad smörgåsgurka
ca 1 msk grovt stött fänkål
2 x 2 dl creme fraiche
ca 1 dl grekisk yoghurt
1 dl fryst hackad dill
1 dl fryst hackad gräslök
nymalen svartpeppar

4 gelatinblad
saft av en halv citron
  • Smält smör och mixa med kavring. Tryck ut blandningen i en springform och ställ i kylen i ca 15 minuter.
  • Hacka laxen grovt. Blanda med resten av ingredienserna.
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Krama ur och smält på svag värme i en gryta tillsammans med citronsaften. Blanda försiktigt ner i smeten.
  • Bred ut smeten på kavringsbotten och låt stå kallt i gärna minst ett dygn. Dekorera med hackad gräslök, rädisor och citron.
Massor av rädisor och gräslök från mammas trädgård

3 kommentarer:

Pernilla sa...

skönt att höra att ni inte går hungriga i påsk, det hade ju varit för illa annars! måste säga att det kändes konstigt att åka hem idag och inse att det blev snöigare och snöigare och sämre väder ju längre ner i sverige vi kom.. vi som haft superfint väder hela påsken! och inte ätit någon påskmat överhuvudtaget, men det är jag rätt nöjd med faktiskt :)

Anonym sa...

jag o Karin har mest ätit kokta bruna ägg o Brantevikssill .Ja vi har ätit annat gott oxå. Men dom där rädisorna funderar jag över Är dom nysådda eller frusna. Kram till er alla. laxtårtan ser väldigt god ut.

Remsan sa...

Bokmärker direkt! Jag tycker om att ha den här typen av kalla mattårtor på bufféborden och denna låter jättegod.