Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 6 april 2012

Gröna sköna pannkakor

För ganska exakt ett år sedan var jag på Michaels bokreleaseparty av kokboken Mat under bar himmel. En underbar inspirationskokbok men många vackra bilder från västkusten och härliga recept och tips på picknickmat mm. Tyvärr är jag över lag väldigt dålig på att använda kokböcker men jag älskar att bläddra i dem och gör det då och då för att få inspiration.

Så när jag i veckan blev sugen på pannkakor kom jag ju på de där små gröna goda plättarna Michael bjöd på under releasepartyt. Ja, det var till och med så att jag, Charlotta och Pernilla ställde oss i köket och hjälpte till att tillverka fler små tilltuggsknyten. Så enkelt och så gott. En liten grön spenatplätt, en klick fetaostcreme, en skiva lufttorkad skinka och ett par ärtskott.

Att grädda plättar tar tid så jag valde att göra pannkakor i stället. Serverade med fetaoströra, tomatklyftor och stekt bacon. Saknade de där ärtskotten. Gav lite extra piff. Däremot åt jag några pannkakor till lunch dagen efter och då hade jag bara fetaoströra och några rädisor till. God brytning. Kanske något att bjuda på mellan all påskmat. Den gröna färgen känns vårig och härlig!


Spenatpannkakor
3 dl vetemjöl
200 g hackad spenat
0,5 tsk salt
4 dl mjölk
4 ägg
smör till stekning
  • Blanda vetemjöl och salt i en bunke. 
  • Vispa i hälften av mjölken. Blanda i spenaten (jag hade fryst bladspenat och mixade smeten med stavmixer).
  • Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna smeten stå och svälla i 30 minuter.
  • Grädda tunna pannkakor i smör i en stekpanna.


Fetaoströra
Blanda 2 dl kesella med 1 bit smulad fetaost. Krydda med peppar, honung och ev lite örtkryddor. Låt stå kallt till servering.


Gissa om Johan blev förvånad (besviken?) när han kände doften av pannkakor och insåg att det inte blev vanliga med grädde och sylt. Men han gillade det och såg nästan själv förvånad ut.


Nu har vi landat i skåneland och håller på att förbereda kvällens påskmat. Blir lite av varje: sill, laxtårta, paj, potatisgratäng, korv mm. Ja, lite av vad folk gillar. Vi har lite olika smaker i den här familjen. Få som gillar sill, fler som hellre äter korv. GLAD PÅSK!

3 kommentarer:

Remsan sa...

Åh, jag minns att ni lovordade de där plättarna. Jag kikade på Mikaels kokbok och hans drinkbok på nätet härom dagen, men klickade aldrig hem några. Jag är också dålig på att laga mat utifrån mina kokböcker, men gillar att bläddra i dem.
Ha det så fint i Skåne. Glad påsk! Kram.

Mårtenssons kök sa...

Välkomna ner till finaste platsen att spendera påsken på:) Blir det någon konstrunda?

Bra med lite annat till mellis, här blir det alldeles för ofta skramlade ägg och bacon. Gröna pangkakor låter mycket godare.

tina sa...

Din fina spenatpannkakor väcker nässellängtan i mig.

Hoppas du har en finfin påskhelg!