Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 4 april 2012

Fänkålsgravad lax

Om ni tänker grava lax till påsk är det hög tid att sätta fart. Köp en bit fryst lax så går det snabbast. För färsk bör ju ha varit fryst 1-2 dygn.

Själv har jag inte bestämt mig ännu om jag ska grava en bit. Får fundera på det under dagens solskenspromenad. Tänkte tipsa er om den Fänkålsgravade laxen jag gjorde till jul. För den blev riktigt fin.

ca 1,5 kg lax (två ändbitar)
4 msk strösocker
4 msk salt
2 msk fänkålsfrön
1 tsk hel vitpeppar
1/2 fänkål

  • Frys laxen i minst 1-2 dygn. Ta upp och tina.
  • Rosta vitpeppar och fänkålsfrön i en torr stekpanna. Stöt dem i mortel. Blanda med salt och peppar.
  • Häll kryddblandningen på ena laxsidan. Strimla fänkålen och lägg ovanpå. Lägg över den andra laxbiten med köttsidorna mot varandra (med kryddningen i mitten).
  • Lägg i dubbla påsar och förvara kallt. Låt grava 1-2 dygn (eller längre). Vänd då och då.

Fänkålsgravad lax pyntad med hela fänkålsfrön och färsk dill

3 kommentarer:

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Det känns som att det är hemma hos dig man ska hänga i påsk om mna vill ha riktigt god påskmat:)

Remsan sa...

Fasiken, nu ångrar jag att jag inte köpte mer färsk lax när jag handlade. Den varmrökta åt vi ju upp, så jag tänkte göra en ugnsbakad av den biten jag köpte. Men nu är frågan om den ska gravas istället...

Matarkivet sa...

Detta låter ju kanongott! Blir nog inte i påsk men man kan ju äta gravad lax året om.