Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 1 februari 2010

Sötpotatissoppa med ostmuffins

I det senaste numret av Laga Lätt (nr 2/10) hittade jag ett recept på en "mustig måndagssoppa". Och vad passar bättre en måndag?! Gick supersnabbt att göra. Även muffinsen. Under de fyrtiofem minuterna jag var hemma mellan jobb och träning hann jag slänga ihop detta.

Soppa:
1 stor sötpotatis (ca 700g)
1 liter vatten
2 st grönsaksbuljontärningar
2 små eller 1 stor vitlöksklyftor
salt, peppar
1 paket bacon
Koka upp vatten och buljong. Skala och tärna sötpotatisen och lägg den i den kokande buljongen. Koka tills potatisen mjuknat. Mixa med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. För att få en något mera matig soppa stekte jag ett paket bacon i tärningar och la i soppan. Innan servering "duttade" jag på lite creme fraiche och sweet chilisås.
Till soppan gjorde jag Ostmuffins. Till 8 st behövs:
50 g smör
4 dl vetemjöl (jag hade lika delar vetemjöl och rågsikt)
1/2 msk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl mjölk
25 g lagrad riven ost, tex cheddar eller parmesan. Jag hade Allerum XO.
solrosfrön
Blanda rumstempererat smör med mjöl och bakpulver jämt med fingrarna eller i mixer. Tillsätt salt och mjölk. Klicka ut smeten i 8 st muffinsformar. Toppa med osten och strössla över solrosfrön. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.


Jag tyckte att soppan blev supersmaskig. Tyvärr tyckte inte Johan detsamma och petade bara ut baconet. Någonstans i bakhuvudet hade jag för mig att han inte gillar mixade soppor. Men jag gjorde en chansning. Muffinsen gick däremot hem. Jag gjorde bara halv sats och ångrar ju att jag inte gjorde fler. Den goda osten och de rostade solrosfröna. Mumsfillibaba!! Skönt att ha maten klar när man kommer hem hungrig efter ett svettigt träningspass!

3 kommentarer:

vanilla sky sa...

Oj vad gott det låter! Sötpotatis är ju bara så gott :) Har aldrig smakat sopp-varianten, men det ska bli spännande :) Tack för tipset!

Fridas kök sa...

Mmm, ostmuffins lät gott! Kan tänka mig att det passar bra till soppa. :-)

Helena sa...

Shit vad gott det verkar! Jag älskar verkligen sötpotatis! Och muffinsarna såg fina ut!! :)