Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 25 februari 2010

Fiberrika hurtbullar

Jag blir så trött på mig själv ibland att jag inte kan hålla mig till recept!!! Grundregeln i mat och bak är ju att man i matlagning kan experimentera vilt medan man i bakning ska hålla sig strikt till recept. Men inte jag!

Köpte en påse av Risentas Vetegroddar och på baksidan fanns ett recept på Fiberrika Hurtbullar. Lät gott! Så jag gav mig på dem. I receptet står det Lantvetemjöl. Aldrig hört talas om! Så jag körde en mix av vetemjöl, rågsikt, grovt rågmjöl och dikelmjöl. Blev jättekletigt och fick ta mycket mer mjöl än vad som stod i receptet. Och då vet jag att bullarna kan bli lite torra. Men....resultatet blev bra iallafall. Nybakade bullar är ju så gott!!
Här kommer orginalreceptet:
2 dl solroskärnor
1 dl hela linfrö
2 dl vatten
2 msk oliv/sesamolja
4 dl filmjölk
50 g jäst
2,5 dl rivna morötter
2 dl vetegroddar
1 tsk salt
9 dl lantvetemjöl
1 dl mjöl till utbakning
Blanda solroskärnor, linfrö och vatten i en bunke. Låt svälla någon timme.
Värm försiktigt olja och filmjölk till 37 grader. Smula jästen och rör ut den i lite av den ljumma vätskan. Tillsätt resten av filen och övriga ingredienser. Arbeta in mjölet i omgångar.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Arbeta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 rular. Skär varje rulle i 10-11 jämnstora bitar. Forma dem till runda eller ovala bullar. Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt ca 15 minuter.
Pensla med filmjölk och grädda på 225 grader i 12-15 minuter.

En annan anledning till att degen blev så kladdig kan vara att jag inte mätte mängden rivna morötter. De blir blöta när man finriver dem och därför behövdes mer mjöl.

Andra ändringar som jag gjorde var att jag hade naturell yoghurt istället för filmjölk. Jag penslade med uppvispat ägg istället för filmjölk och hade flingsalt och sesamfrön på.

Åt varma nybakta bullar med smör och ost på till min gröna soppa. Gott för ond hals!

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh så glad jag blev när jag hittade det hän receptet. En variant på originalreceptet som jag har tappat bort, men det här är t o m bättre
Susan