Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 1 januari 2014

Torskrygg med Tomatrisotto - Årets sista måltid

Hej 2014! Hade ni ett trevligt firande igår? Hoppas jag inte ska vara lika trött hela året som jag är i dag. Vårt Nyårsfirandet blev väldigt trevligt. När maten var uppäten, barnen somnat och vi skålat in det nya året och tittat på fyrverkerier satte vi oss och lyssnade på musik och pratade. Tiden går fort när man har roligt och det får vi lida för idag. Vår tvååriga väckarklocka tar inte hänsyn till om föräldrarna vill sova.

Vi var två par med vars en 2-åring samt en tonårsdotter som firade hos oss. Jag hade dukat enkelt med glitterstjärnor, blockljus, orkidéblommor och kökshanddukar som jag pressat till och vikt servetter av. Runt dem knöt jag ett litet fint band.

Nyårsdukning
När gästerna kom skålade vi i Champagne och åt lite tilltugg som jag improviserat ihop i sista sekund. Gästerna fixade förrätten som var Råraka med creme fraiche, rödlök och kalixlöjrom. Så gott!

Tilltugg

Johan och Pernilla

Jurre och hans tonårsdotter fixade förrätten

Råraka med kalixlöjrom och creme fraiche

Stök i köket med varmrätten

Vi fixade varmrätt och dessert. Varmrätten bestod av Torskrygg, Tomatrisotto, knaperstekt bacon, smörstekt spenat och lättkokt sparris och sockerärtor. Torsken blev sådär perfekt så den bara föll isär i skivor och Risotton blev perfekt krämig och god. Jag tackar Mårtenssons för receptet på Risotton.

Årets sista varmrätt

Tomatrisotto ca 6 port
250g cocktailtomater
2 st vitlöksklyftor
några blad basilika
olivolja
  • Halvera tomaterna, finhacka vitlöken och strimla basilikan. Fräs vitlöken snabbt i oljan och tillsätt tomaterna. Låt puttra en stund och tillsätt basilikan. Låt stå och dra under tiden risotton görs.
1 msk olivolja
1 msk smör
5 dl arborioris
4 st  finhackade schalottenlökar
ca 1,5 l varm grönsaksbuljong (vatten + tärningar)
3 dl vitt vin
2 dl finriven parmesanost
svartpeppar
  • Fräs löken mjuk i olja och smör, tillsätt riset och låt det bli genomskinligt under omrörning. 
  • Tillsätt vinet och låt det koka in. Tillsätt därefter buljongen, lite åt gången. Låt koka in mellan varven.
  • Avsluta med röra ner osten och tomatblandningen.

  •  Dela torsken i lagom stora portionsbitar. Stick i termometern och baka dem på 200 grader tills innertemperaturen visar 54 grader. 
  • Smörstek spenat tills den krympt ihop. Koka sparris och sockerärtor hastigt i lättsaltat vatten. 
  • Knaperstek strimlat bacon.
Till dessert serverades Chokladfondant med vaniljglass och ananas- och limesallad. Ett obeprövat recept som blev mycket gott! Busenkel dessert som jag bjuder er på det inför kommande helg tänkte jag.

Våra 2-åringar höll igång hela kvällen. Lekte, busade och bråkade om samma leksaker.  Charmiga små troll! Att muta dem med film och popcorn var enda sättet att få dem att sitta still.



Gott nytt 2014

11 kommentarer:

Malin`s Diner sa...

Mums på den maten! Skönt att man iaf en gång per år kan orka stanna uppe till efter tolv. ;-)

Kram kram

Systeryster och jag .... sa...

det där med fest barn och väckarklockor det känner vi igen
idag sov vi till 8... rekord

Sara på Vardag.nu sa...

Vilken god middag! Låter grymt gott. Finess fast ändå enkelt liksom. I like! Det blev risotto här med igår, en biancovariant som tillbehör till min kotlettrulle.

Gott nytt år!

Ann-Sofi Matsafari sa...

Låter som en trevlig nyår både på tallriken och sällskapet kring bordet.

God fortsättning på det nya året!
KRAM

cecilia sa...

Såg verkligen gott ut!
God fortsättning :)

www.energylife.blogg.se

Kim sa...

Alltså torskrygg. Finns det någon bättre fisk? Nixpix.
Ser ut som om ni hade en supernyårsafton. Gott nytt år till dig, Johan och den tvååriga väckarklockan!

Tant Gul sa...

Vilken trevlig nyårsafton ni hade! Önskar dig en god fortsätting. /Tant Gul :-)

Amy's piece of cake sa...

Vilket trevligt firande, god fortsättning! Ja, med småttingar så blir det lite så. Vi brukar fira lite tidigare på kvällen så de kan vara med och sedan när de sover blir det lite mera! :)

Mårtenssons kök sa...

Gillar allt, från början till slutet (ja förutom missad sovmorgon då:) )
Risotto är så attans gott, med tomat har vi testat med då var den nog inte basilika i, det får vi prova!

God fortsättning på dej!

Ann-Christin A sa...

God fortsättning Sofie! Vilket obeprövade recept använde du till chokladfondanten? Är sugen att testa göra det. Kramar från Skåneland!

Remsan sa...

Låter som ett toppennyårsfirande. Sen får man ta att man är trött dagen efter. Sova får nu göra när ni blir gamla. Tro mig, ho ho... Vi har svårt att få upp barnen före 10 nu på lovet :-O
God fortsättning. Kramar.