Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 3 januari 2014

Chokladfondant med kola, ananas och limesallad

Den här superenkla desserten bjöd jag på Nyår. Perfekt att förbereda och bara baka av, lägga upp, piffa till och servera. Receptet kommer från ICA och jag följde det nääääästan rakt av. Blev lite osäker på fondantreceptet när det inte innehöll något mjöl så jag googlade lite andra recept och konstaterade att alla andera fondanter innehåller ett par matskedar vetemjöl. Så jag vågade inte chansa. I fondanten gömdes dessutom en chokladkola som lite extra grädde på moset. Ananas- och limesalladen snålade jag inte på. Choklad, frukt och lite glass - funkar för alla!


Chokladfondant med Kola 6 portioner
150 g smör
150 g mörk choklad 70%
3 ägg
4,5 msk strösocker
2 msk vetemjöl
6 st dumlekolor
  • Smält smöret i en kastrull.  Ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen och smält den i smöret. Rör om då och då så att chokladen smälter. 
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vänd ner choklad- och smörblandningen och vetemjöl i äggsmeten.
  • Fördela smeten i sex stycken smorda portionsformar. Dela dumlekolorna och stick ner två halvor i vardera form. (Så här långt kan du förbereda, förvara i kyl till servering)
  • Grädda fondanterna mitt i ugnen på 200 grader 12 minuter. Kärnan skall vara rinnig.

Ananas- och Limesallad
1 färsk Ananas
1 lime
2 msk råsocker
  • Skala och skär bort mittstocken på ananasen. Skär den sedan tunt. 
  • Skölj och riv skalet av limen. Skär bort det vita skalet och skiva den tunt. 
  • Blanda ananas, lime (skal och kött) och råsocker.
  • Förvara kallt till servering.

Servera den varma och krämiga Chokladfondanten med ananassalladen och en kula vaniljglass. En dessert jag kommer att göra flera gånger igen!

Ananas- och limesallad med en kula vaniljglass

4 kommentarer:

Erika sa...

Så tokgott med fondant. Äter ni den ur formen sen, eller stjälper du upp dem? Det är så svårt att få dem snygga då tycker jag. Det ser både snyggt och gott ut. Mums!

Millas Hälsoblogg sa...

Jag gjorde Chokladfondant förra nyår såå gott:) Din sallad till verkar riktigt gott:)

Malin`s Diner sa...

Håhåhå, precis en efterrätt i min smak. Har gjort något liknande nån gång. Riktigt gott. Choklad och ananas.

Kram kram

Mårtenssons kök sa...

Fondant är för oss helt outforskad mark, vi har inte riktigt vågat oss på det faktiskt. Men det ser och låter så fantastiskt gott ut, friskt med en fräsch sallad också till.