Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 4 november 2012

Tjejhelg med massor av god mat såklart!

Nu kommer ett sånt där långt inlägg igen...

I helgen har jag träffat fyra före detta studiekamrater från tiden då vi läste till Kostekonomer på Göteborgs Universitet. Det är sju år sedan vi tog examen och ju längre tiden går ju svårare är det att samla alla. Jag, Lilly och Sofia bor här i Göteborg, Britta i Malmö och Jennie som vi hälsade på denna helgen bor i Värnamo. På dessa sju år har det även producerats ett antal barn: nio stycken och en på jäsning. Så ni kanske förstår att det kan vara lite problematiskt att få i hop träffarna.

Vi samlades till lunch i går och Jennie hade förberett jättegod Canneloni med kyckling och svamp som vi åt tillsammans med sallad och hembakat lingonbröd.

Britta hugger in på Canneloni
Sofia hade sin lilla söta Em med sig och Lilly hade sina söta tjejer, Anna och Maja, med sig. Så mellan varven var det fullt ös. Jag, Jennie och Britta som inte hade några barn denna helgen kopplade av och njöt av att äta i lugn och ro.

Fullt ös runt bordet
Efter en promenad så fikade vi i Jennies underbara inglasade uterum. Kaffe och chokladkakor med kokostäcke på. Smakat dessa smaskiga kakor förut och får nog försöka leta upp receptet. Någon som kanske har det?

Goda kakor till kaffet

Sofia och Em dricker kaffe

Värdinnan Jennie
Till kvällen hade Jennie planerat en trevlig trerätters som vi hjälptes åt att laga. Till förrätt hade vi en tapastallrik med lufttorkad skinka, soltorkade tomater, ruccola, oliver, baconlindade dadlar och oststänger.

Kvällens förrätt
Till varmrätt åt vi Paolo´s Risotto con funghi (utan saffran), dubbelmarinerad fläskfilé, ugnsbakade körsbärstomater och brytbönor. Oj, så gott! Fläskfilén bjöd Jennie och Robert på till sitt bröllop så den har vi smakat förut. Har ni inte testat så gör det snarast!

Rykande het Risotto och brytbönor

Dubbelmarinerad fläskfilé
Dubbelmarinerad fläskfilé 6 port
600 g fläskfilé

Marinad 1:
1 msk hoisinsås
2 msk soya
1/2 tsk salt
1 tsk socker
2 msk rapsolja

Marinad 2:
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
1,5 dl rapsolja
1 tsk salt
svartpeppar
4 klyftor vitlök
1/2-1 dl hackad persilja
  • Blanda ingredienserna till marinad 1. Putsa filén och lägg den tillsammans med marinaden i en plastpåse. Marinera  under ett dygn i kylskåp.
  • Bryn fläskfilén i stekpanna runt om så den får fin färg. Lägg i en ugnsfast form och stek färdigt i ugnen i 175 grader tills filén har en innertemperatur av 65 grader. Låt filén kallna. 
  • Blanda ingredienserna till marinad 2. Skiva upp filén och lägg den på ett fat. Häll marinad 2 över köttet. 
  • Servera varm eller kall. Om varm, så värms den i ugnen en liten stund före servering.

Vilken festmåltid!

Hur mätt man än är så får man alltid plats med lite dessert. Som tur var så pausade vi en stund mellan rätterna och gjorde plats. Till dessert hade Jennie förberett en Glassbakelse som var väldigt god. Perfekt att göra ett gäng och ha i frysen för att sedan plocka fram och pimpa lite till en festlig dessert.

Glassbakelsen bestod av en chokladmaräng med vaniljglass i som serverades med en klick grädde, bär och chokladsås. Ja, jag måste nog be Jennie om även detta recept.

Festlig och god glassbakelse
Massor av mat, lagom med vin, många skratt och glada minnen. En härlig dag och kväll. Det bästa var att alla, utom Sofia, sov över och vi kunde fortsätta prata och skratta över en stadig frukost. Vi hade kvällen före förberett Fusk-surdegsbaguetter. Till frukosten dukades det även fram nybakade scones, smoothie, frukt, grönsaker, kokt ägg, ost, leverpastej och grymt god inlagd gurka.

Stor korg med nybakat bröd

Massor av gott till frukost
När jag kom hem var inte Johan och Oliver hemma så jag hoppade direkt i löpardojjorna och tog en välbehövlig löptur. Lite tungt efter en vecka med mycket mat, lite motion och mycket stillasittande.

Tack familj och vänner för att ni förgyllt den senaste veckan. I morgon är det vardag igen och jag och Oliver ska ha en lugn och skön dag.

8 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Så kul att ni håller kontakten, så många som bestämmer att de ska göra det men sedan rinner det bara ut i sanden.
Det var verkligen en massa gott uppdukat, dubbelmarinerad filé... mmm

Remsan sa...

Vilken trevlig kväll med så mycket gott ni verkar ha ätit. Jag har hört talas som dubbelmarinerad filé, men aldrig testat. Nu får det snart bli av tror jag. Vad roligt att ni har hållt ihop och fortfarande träffas ibland.

Amy's piece of cake sa...

Så trevligt ni verkar ha haft det. Synd att vi inte kunde ses men man kan ju inte hinna med allt :)

Glassbakelserna har jag nog redan på min blogg (om det nu är samma men det tror jag...) grymt goda är de och kan varieras med olika bär och frukter. http://amyspieceofcake.blogspot.se/2012/07/frusen-marangbakelse-med-jordgubbar.html

Anonym sa...

Fint inlägg Sofie från underbar helg!

Puss Bea

Eleonore sa...

Åh vilken härlig tjejhelg ni haft med massa god mat ser jag! Cannelonin skulle vara kul att prova någon gång :D

Lotta sa...

Bästa sättet att umgås! Att laga mat ihop och prata en massa. Speciellt när det går långt mellan varven, då har man så mycket att avhandla. Oftast hinner man inte med hälften :-)

Vad härligt du verkar ha haft det, förstår att du kan behöva en lite lugnare (var)dag nu :-)

Pernilla sa...

verkar som att du haft en riktigt trevlig helg! och så mycket gott också, kan ju inte bli fel då :) jag har ju bara gjort den där chokladkokoskakan som muffins, men det borde väl vara typ samma recept fastän man gör den i en kakform istället för muffinsformar?

har du några planer på fredag förresten? jag tänkte om du och charlotta ville komma hem till mig på fika eller cocktailparty, eller nåt sånt ;)

Anonym sa...

Hej vännen!
Det var ju en toppenhelg! E så glada att ni kom, ni e underbara vänner alla 4��.

Kakan som vi fikade heter ryttarkaka. Tror faktiskt den kommer från en blogg, så googla.

Cannelonin fick jag hos en vän som hittat receptet på Arla. Där fick de sin reklam....

Du skildrar helgen så fint så fortsätt skriv.

Stor kram Jennie