Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 11 november 2012

Saftig Morotslimpa med citrussmak

Ja, då har denna helgen också rusat i väg. Full fart hela tiden tycker jag. I går var vi på 10-årskalas hos Olivers kusin Tindra. God mat och god dryck och i dag har vi varit lite sega. Vi småbarnsföräldrar är inte vana vid att vara ute och ranta på kvällarna och Oliver hade lite svårt att somna om när vi kom hem. Och i dag ville han inte bjuda sin far på sovmorgon direkt. Taskig gest på Fars dag. I stället fick han present och frukost framdukad.

Till frukost hade vi bland annat ett bröd som jag bakade i veckan. En god och saftigt Morotslimpa med smak av citron. Tummen upp från Johan som inte alltid gillar mina hembakade bröd. Vissa blir ju torra ganska snabbt (man undrar ju vad det är i köpe-bröden?!). Smaksatte med citronoljan från Gunnarshögs. Har man inte denna kan man ersätta med vanlig raps- eller olivolja eller flytande smör.




Saftig Morotslimpa
50 g jäst
6 dl vatten
2 tsk socker
2 tsk salt
4 msk citronolja eller annan olja
5 dl riven morot
2 msk linfrö
14 dl rågsikt
  • Smula jästen i en degbunke och lös det i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, socker, linfrö och riven morot. 
  • Tillsätt mjölet, lite i taget. Rör i hop till en deg. 
  • Låt jäsa under bakhandduk i 45 minuter.
  • Smöra två avlånga bakformar, ca 1,5 l. Häll degen direkt i en avlång teflonform och låt jäsa ytterligare 25 minuter.
  • Grädda i 200 grader ca 40-45 minuter (innertemperatur på 98 grader).
  • Ta ut bröden ur formarna och låt svalna på galler. 

6 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Så fin din limpa blev med orangeprickigt.

Morötter är en hit att ha i bröd/bullar. Jag har bakat för snart 4 månader sedan men de bröden har fortfarande inte sett dagens ljus på bloggen!

Mårtenssons kök sa...

Så härligt att du får så bra användning för olja du köpte, kanske snart dags att fylla på med ny:)

Inte ska man väl ligga och dra sej på sin dag, nej Oliver är rätt på det. Upp och njut, farsan!

Sonja {Dagmars Kitchen} sa...

Åh, vad härligt det låter med citronoljan! Mamma bakade ofta bröd med morot när jag var yngre (tror inte hon bakar alls knappt nu när vi barn har flyttat hemifrån...) och jag tyckte alltid det var väldigt gott. Nu blev jag sugen på att prova igen!

Charlotta sa...

Kompis! Det står inte hur mycket vatten som ska vara i? Kram!

Sofie Johansson sa...

Tack Charlotta! Nu är det fixat!

Remsan sa...

Det är så bra när andra upptäcker ens missar i recepten. Min kollega ringde i panik till mig en helgmorgon då hon skulle baka ett av mina bröd på bloggen där jag skrivit fel på dl och liter...
Morotsbröd är både gott och snyggt!