Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 6 november 2012

Ugnsbakad falukorv med extra allt

Vad är bästa vardagsmaten? Enligt mig ska det gå snabbt, vara relativt billigt och gott såklart! Falukorv köper jag ofta när det är bra pris. Går att variera mycket; korv stroganoff, stekt i skivor med stuvade makaroner eller ugnsbakad med potatismos.

Även ugnsbakad falukorv går att variera. Jag brukar ha dijonsenap, gul lök, tomat och äppelskivor i. Så brukar jag även lägga lite extra av allt runt omkring som får "gojsa till sig" till en sås.

Före ugnen
Gräddad och klar
Ugnsbakad falukorv
1 ring falukorv
2 tomater
1 gul lök
1 äpple
dijonsenap
riven ost
  • Skär skivor i falukorven som inte går rakt igenom. 
  • Kleta dijonsenap i varannan skåra. 
  • Halvera tomaterna och skär i skivor. Skala löken, dela och skär i skivor. Skala äpplet och skär i skivor. Varva dessa tre. Lägg det som blir över runtomkring. 
  • Strö över riven ost.
  • Gratinera på 225 grader i ca 20 minuter eller tills osten fått fin färg.
När det gäller korv och mos är det extra allt som gäller för mig. Knappt så man bör visa bild på det. På moset vill jag ha både ketchup och lingonsylt och bredvid har jag senap och bostongurka.

Potatismoset gör jag på mjölig potatis, tex king edward. Slänger i en rejäl klick smör, varm mjölk, salt, peppar och lite muskotnöt. Jag vispar moset fluffigt med elvisp. Jag och Johan har delade meningar om konsistensen på moset då jag vill ha ett ganska löst mos, nästan puré, medan Johan vill ha ett fast mos. Smaken är som baken!

Ugnsbakad falukorv, potatismos och extra allt!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Gud så gott : ) kram Sofia

Mårtenssons kök sa...

Stuvade makaroner, där har vi nåt som vi kan få sånt oerhört sug efter båda två. Hade man inte visst bättre kunde man nästan tro att vi är gravida båda två när det faller på:)

Fast ugnsgratinerad korv blir det aldrig till Håkans förtret, Anki har dåliga barndomsminnen förknippade med det... en viss sjukdom som kom på besök gick inte ihop med maten...

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Extra allt låter som en perfekt idé så här en tisdag!

Kaksmulan sa...

Ja min man skulle sucka av lycka, jag är lite så där till falukorv men med extra allt och en massa ost så är det inte alls så dumt.

Lotta sa...

Ååååh, en av mina favoriträtter absolut. Falukorv i ugn och just så där, med mycket färg på korven.

Moset ja, för mig varierar det. Ibland vill jag ha det löst och ibland fastare... Det beror på dagsformen :-)

Sara på Vardag.nu sa...

Det är så roligt, alla har sin version på denna vardagsklassiker. Same same men ändå inte. Äpple i gillar jag också, men använder alltid grov, skånsk senap. Hur som helst så är det härligt hur (nästan) alla kan gilla en och samma rätt :)