Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 30 november 2012

När jag själv bestämmer vad som ligger på tallriken

Johan har dragit till Köpenhamn med jobbet över helgen och jag och Oliver fick stanna hemma i vinterkylan. Ja, det är nog minst lika kallt i Köpenhamn och det verkar som vintern kommit till hela långa landet. I dag har det faktiskt varit en riktigt härlig dag med lite sol och några minusgrader. Fler sådana dagar, tack!

Oliver var jättertrött i kväll och jag såg framför mig en lugn fredagskväll i soffan med mat, vin, smågodis och På Spåret. Men hur trött man än är vill man inte sova ibland. Försökte förbereda min mat under tiden som var en mix av rester, "snabbt tillrett" och "behöver lite längre tid i ugnen". För när jag är själv äter jag vad jag vill.

På tallriken låg rester av ugnsbakad lax med spenat- och dillpesto från veckan, ugnsbakade plommontomater, stekt Gårdshalloumi  från Fontana (tips från Moma på Istagram tidigare idag) och ugnsrostad vitkål som Sonja (Dagmar´s Kitchen) bloggade om tidigare i veckan. Den sistnämnda passade jag på att testa då min anit-kål sambo inte var hemma och jag hade ett halvt huvud i kylen. Oj, så gott det var! Ett gott tillbehör till både kött och fisk.


Ugnsrostad Vitkål
1 helt eller delat huvud vitkål
olivolja eller annan god olja, tex Ramslöksolja från Gunnarshög
flingsalt
fänkålsfrön
ev. citronsaft
  • Skär vitkålen i skivor eller klyftor. Lägg på en bakplåtsklädd plåt.
  • Pensla på oljan och strö över flingsalt och fänkålsfrön.
  • Rosta på 200 grader i ca 30 minuter eller tills kålen blivit mjuk.
  • Pressa eventuellt över lite citronsaft och ringla över lite mer olja vid servering.

Min fredagsmystallrik

4 kommentarer:

Lotta sa...

Okej, det retar mig lite att den här tallriken inte riktigt är ett recept typ liksom "Gör så här", utan det är ju nå't som kommer till av omständigheter och tillgängliga rester, men oj vilken solotallrik!

Ha det nu riktigt skönt utan karlsloken och by the way, vad fin din nya header är!

Kram Lotta

Remsan sa...

Oj, ett smaskigt recept för en kålmask som jag. Jag har tidigare testat ugnsbakad spetskål med smak av apelsin. Detta måste jag helt klart testa.

karin - trattoria sa...

spännande!måste testas! :)

Linda-matstugan sa...

Vilket toppentips på vitkål som jag ALDRIG vet vad jag ska göra med!