Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 26 november 2012

Bonde + Kock = Sant

I går var jag och en massa andra trevliga matbloggare och besökte Bosse och Berit Olsson på deras gård, Ottestala gård, på Orust. Det var första gången jag besökte Orust över huvud taget och det var en upplevelse i sig. Fick den viktiga informationen att det är Sveriges tredje största ö. Väldigt mycket landsbygd och många småvägar man kan köra fel på.

Vi började med en kopp kaffe och en struva i deras kök och Alice, Julia och Lotta från LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) berättade kort om dagen och om LRF. Alla bloggare och eftermiddagens kock, Viktor Westerlind, Årets kock 2009, fick presentera sig kort.


Med "tossor" på fötterna, för att varken dra in eller ut något ovälkommet i stallet, travade vi ut väl påpälsade. Bosse berättade historien om gården, om kärleken till sina djur och om Kaprifolkött. Köttet är KRAV-märkt och kommer för utom från denna gården från andra gårdar runt om i Bohuslän och Dalsland. Det finns att köpa i Coop-butiker runt om i Göteborgsområdet samt i Köttbutiken på Opaltorget i Västra Frölunda.

Bosse berättade och vi ställde frågor och diskuterade köttkvalité, butiksutbud, priser och svenskt vs utländskt. Tjejerna från LRF och Viktor sa även sin åsikt. 

Förväntansfulla bloggare

Bosse bland djuren

Alla lyssnar intresserat

Glada kor
Med kalla tår gick vi åter in i stugvärmen och Viktor dukade fram maten. Till förrätt fick vi Trattkantarellsoppa med bacon och mandelströssel, till varmrätt Biff med saltbakad rotselleri (ja, den jag försökte mig på för ett tag sedan), vinägermajonäs och picklade grönsaker och till dessert Mjölkchokladkräm med saltrostade pumpakärnor och äpplen i kolasås. Behöver jag säga att det var gott och att vi blev mätta?!

Viktor berättar lite knep när han steker köttet

Peter fick äran att knacka fram den saltbakade rotsellerin

Förrätt: Trattkantarellsoppa


Perfekt stekt kött

Smörstekt, saltbakad rotselleri med granskott och granskottssirap

Hela varmrätten

Viktor presenterade desserten
Under middagen berättade Viktor om när han blev Årets Kock 2009, om tävlingen och vad det betytt för honom. LRF är från och med i år och några år framåt sponsor av Årets Kock. Deras mål är att profilera den svenska råvaran och dess unika egenskaper samt förstärka kopplingen mellan kocken och bonden.

En fantastisk dag med nya och gamla bloggbekantskaper, god mat, gästvänlighet och intressanta diskussioner. De andra bloggarna som var representerade var: Trattioria med matglad sambo, Lilla Kråkans skafferi, gänget bakom Matporr, Dagmar´s Kitchen, En Herrans Mat och En salig soppa (klicka på namnen så kommer ni till bloggarna).

12 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Så spännande att komma på så intressant utflykt och studiebesök .Speciellt när man bjuds god mat:)

Andy sa...

Ja det var väldigt roligt! Tyvärr har jag problem med Blogger just nu så jag får inte ut några bilder. Så mitt inlägg dröjer. Roligt att vi är grannar också ! Världen är liten både på Internet och Irl. Vem älskar inte kor efter den här dagen?
Tack för länken.
Ha de gött!

Bland bakverk och kastruller sa...

Vilken rolig utflykt och vilken god mat och kul att träffa andra matbloggare!!!

En Salig Soppa sa...

Klockren dag, fantastiskt foto (det första på gruppen där ingen verkar ha koll :)) och roligt att ses.
Tack för länkningen!

Amy's piece of cake sa...

Har upplevt det så jag vet vad du talar om! :) Visst var Viktors saltinbakade rotselleri riktigt smarrig? :)

Remsan sa...

Vilken härlig dag! Är avis på alla er bloggare som har kunnat vara med på en av dessa träffar. När kommer de till någon bonde i våra trakter?!

Millas Hälsoblogg sa...

Vad kul att få göra en sådan trevlig utflykt:)

Lotta sa...

Vilken kanondag ni fick! Och sån tur att dessa bönder som bryr sig om sina djur finns. Mer av såna!

Undrar som Remsan när det kan hända något liknande i mina hemtrakter. Bra initiativ av LRF, tycker jag!

Och verkligen hur kul som helst att du och Andy är grannar till och med :-) Small world!

Linda-matstugan sa...

Men, vilka spännande bloggutflykter du är på!! Såg ut att vara en mycket lyckad dag.

Pernilla sa...

det där såg ju inte dumt ut, tråkigt att jag inte kunde vara med :( men men, vad är väl en dag på orust...

mjölkchokladkräm skulle jag nog inte spotta ut tror jag..

Kim sa...

ÅH vad jag ville vart med! Det ser ut som om ni haft en supermysig (och god!) dag!

Visst är Orust fin ändå? ;)

Anonym sa...

Vilken trevlig och god dag ni såg ut att ha! Det är ju så roligt med mat och allt skoj man kan få uppleva när man bloggar. Nästa gång det blir tillfälle måste jag se till att inte vara upptagen så att jag kan följa med också =)