Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 8 november 2012

Lakritsgrädde till kladdkakan

I går hade jag en enormt lyxig tjejmiddag här. Eller egentligen skulle vi varit hos Ida men då Johan inte heller var hemma så erbjöd Ida sig att vi kunde vara här och hon kunde ta med maten som hon förberett och Oliver kunde få somna gott i sin egen säng. Vi bor nästan grannar så det var inga större problem.

Så när Ida slutat jobbet studsade hon hit med en trerätters middag inkl. vin. Jag satt mest och pekade på var det fanns bunkar och annat. Till förrätt bjöds vi på Blinier med crème fraiche, rödlök och sikrom och till varmrätt fick vi Lasagne med en smaskig tomatsallad (inga bilder på den då jag försökte trycka i Oliver lite mat samtidigt).


Blinier med creme fraiche, rödlök och sikrom

Oliver trivdes på tjejmiddagen
Och sen desserten. Alltså.... denna dessert som gjorde att jag föll i total matkoma men återuppstod till desserthimlen. Det var ju kladdkakans dag i går vilket Ida nog egentligen inte tänkt på men som blev klockrent. Hon hade bakat en "vanlig kladdkaka" med lakritsgranulat och nötter i gräddad i en form smord och bröad med kokos.

Till kakan hade Ida gjort Lakritsgrädde. Ojojoj!! Jag har gjort dumlegrädde/mousse förut och serverat som dessert och jag har gjort daimfluff på samma sätt och haft som tårtfyllning. Denna Lakritsgrädde var len, gräddig och smakade mycket lakrits. Perfekt till kakan och hallonen som serverades till.


Kladdkaka, hallon och lakritsgrädde

Lakritsgrädde
2 dl vispgrädde
ca 15 st dumlekolor med lakritssmak
  • Värm grädden. Får ej koka! 
  • Drag från plattan och vispa ner dumlen. Vispa tills all dumle smält. 
  • Låt kallna och vispa fluffig vid servering.

Ida (queen of the kitchen) och Frida

Ni som följer min blogg vet ju att jag är vääääldigt svag för allt med lakrits i. Gissa om jag kommer att göra den grädden igen?! Flera gången om! Tack tjejer för en god och trevlig kväll!

9 kommentarer:

Sweet Passion sa...

a fluff är gott och sött men aldrig tänkt på att man kan äta de till kakan så utan mer använt som tårtfyllning.måste testas

Remsan sa...

Låter som något jag verkligen måste prova att smaksätta grädde med lakrits. Jag har inte testat att smaksätta grädde så, men jag såg Johanna Westman på TV göra med all sköns smaker. Verkar så enkelt ändå.

Hovkonditorn sa...

Lakritsgrädde låter perfekt!

Kaksmulan sa...

Det lät ju helt vansinnigt gott med med lakritsgrädde. Skulle kunna tänka mig att äta det som dessert som det är ;).
Shit att jag inte har dumle hemma ;)

Pernilla sa...

mmm, jag älskar ju lakritsdumle, det här måste ju testas! kan nog precis som kaksmulan äta det bara som det är, man behöver ju inte krångla till det ;)

MÅ Gott sa...

Det låter jättegott! Jag har varit sjuk i veckan och vi missade kladdkakans dag, men tar igen det idag istället. Sonen har precis bakat en "vanlig" kladdkaka.
Trevlig helg!

Millas Hälsoblogg sa...

Lakritsgrädde vilken höjdare :)

tina sa...

Men du, den där maten får någon gärna komma hem med till mig med! :-)

kiwiberries sa...

o så mycket gott du hade här!