Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 28 november 2012

Lax med spenat- och dillpesto

Ni kanske tror att jag slutat laga mat eftersom det knappt kommit något recept på bloggen den senaste tiden? Sanningen är att jag knappt lagat någon mat den senaste veckan. Först var jag sjuk/krasslig och totalt osugen på mat. Sen var vi ute och åt i lördags (jo, jag och Johan var på dejt) och i söndags lagade ju Viktor Westerlind mat åt mig. Måndag yoga = rester/lätt kvällsmat och i går var Johan sjuk och osugen på mat och jag osugen på att laga mat.

Men i dag mår jag bra, Johan bättre och en liten laxbit fick sätta livet till. Redan i måndags mixade jag i hop en pesto, på lite av vad som fanns i kylen och nästan ville gå där ifrån, att bre över lilla laxen. Och efter att ha sett Sveriges Skönaste Gårdar med Tina Nordström i kväll, när hon var hos senapsbonden Hans Svensson, så vet vi ju alla vad en pesto ska innehålla: vitlök, parmesan, nötter, örter och olja. Senapsbonden var ju självklart samma som vi besökte på vår bloggträff tidigare i höstas. Håller tummarna för dem i finalen i morgon.

Spenat- och dillpesto
ca 50 g babyspenat
ca 10 blad basilika
20 g dill (en "bubbla" från ICA)
1 stor vitlöksklyfta
1 näve sötmandel
salt och peppar
olivolja efter tycke och smak
ca 1 dl parmesanost
  • Plocka dillvipporna och lägg i en bunke tillsammans med resten av ingredienserna. 
  • Mixa med stavmixer till en slät massa. Späd med olja till önskad konsistens.

Marinera den lilla laxbiten i citronsaft en stund. Lägg den i en smord ugnsfast form med skinnsidan nedåtoch bred peston över. Grädda på 225 grader i ca 20 minuter. Strö över färskriven parmesan före servering.

Till laxen hade vi ugnsrostade rotfruter och yoghurtsås med citron, honung och citronpeppar.


Före ugnen

Efter ugnen

Receptet är lite från en höft så blanda och ge efter tycke och smak. Som vanligt. Men jag håller med Tina Nordström om att en pesto ska innehålla just de ingredienserna (vitlök, nötter, örter, parmesan och olja). Sen om man har basilika, soltorkade tomater, spenat eller dill beror på säsong, smak och humör. Blir det någon pesto över så blanda med pasta till lunchlådan, klicka på smörgåsen eller blanda i sås. Gott!

4 kommentarer:

Lotta sa...

Åh, jag missade igår men ska kolla reprisen. Har ju sett att "vår" senapsbonde skulle vara med...

Pesto är så gott att mixa ihop själv med sånt man gillar. Jag har gjort dillpesto till färskpotatis och det blev supergott. Det här låter också jättegott men jag får äta det till något annat än lax :-(

Skönt att höra att du mår bättre och är på G i köket igen!

Kram Lotta

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Dill pesto låter vrålgott!! Det ska jag testa. Håller mig dig och tina, klart det ska vara vitlök, parmesan och nötter annars blir det väl ingen pesto?

Mårtenssons kök sa...

Håller tummarna gör vi absolut, både tummar och tår minsann!
Dill i pesto borde vi ju verkligen ta och testa, Håkan är en anings tossig i dill "Det kan man aldrig överdosera..."

Anders sa...

Man glömmer ofta dill. Så himla fin krydda egentligen och tar man internationella grejer som pesto och ersätter basilika med dill så har man plötsligt fått en svensk men ändå exotisk rätt. Jag har lovat mig själv att tänka mer på dill i fortsättningen :-).

Fin blogg förresten. Hittade den precis.