Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 24 november 2012

Saffransbullar med extra allt

Årets första saffransbullar är bakade. Förra året bakade jag Saffransbullar med vit choklad som blev populära på bloggen och redan nu är det många som hittat det igen.

Hittade ett recept hos Linda, som har bloggen Matstugan, på ett recept på Saffransbullar med mandelmassa och en skjuts sprit. Svårt att motstå men då jag la till lite mer i den fyllningen så döpte jag dem till extra allt. Kan meddela att kombinationen saffran, mandelmassa, kardemumma, vit choklad och lingon inte alls var äcklig!!




Saffransbullar med extra allt ca 25 st
1 påse saffran (0,5 g)
1 msk ljus rom
½ tsk salt
75 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst (för söta degar)
1/4 burk Kesella (10%)
1 dl strösocker
1 ägg
ca 10 dl vetemjöl

Fyllning
50 g rumsvarmt smör
½ tsk stött kardemumma
200 g mandelmassa
ca 70 g vit choklad
ca 1 dl frysta lingon

Pensling
1 ägg
pärlsocker

  • Stöt saffran med salt i en mortel. Tillsätt romen. Låt stå och dra i en halvtimma.
  • Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt. Blanda med saffransspriten.
  • Smula jästen i en bunke/assistent. Häll på saffransmjölken och rör ordentligt så att jästen löser sig.
  • Tillsätt kesella, socker, ägg och nästan all mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. 
  • Jäs under bakduk ungefär 50 minuter.
  • Gör fyllningen under tiden: Blanda smör, kardemumma och mandelmassa med en gaffel. Hacka chokladen.
  • Knåda degen med händerna och tillsätt mer mjöl om det behövs. Kavla ut till en stor rektangel.
  • Bred på fyllningen och strö över vit choklad och frysta lingon. Rulla ihop och skär ca 2 cm breda skivor. Lägg i bullformar. Jäs under bakduk i 30 minuter.
Smör, mandelmassa, kardemumma, vit choklad och lingon

Innan gräddning
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  • Grädda på 225 grader i 10-12 minuter. De ska ha fin färg. Ät och njut!
Gräddade och klara

Nybakade, smaskiga bullar med massor av fyllning! Baka i helgen och frys in så har ni till första advent som är nästa helg!:)

10 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Låter inte ens i närheten av äckligt, snarare tvärtom.
Fint med de röda bären till den gula färgen dessutom!

Amy's piece of cake sa...

Låter inte äckligt alls... yummie! Har också bakat med saffran idag, det doftar så ljuvligt i hela huset! Kram!

Sweet Passion sa...

smaskens säger ja,lingo säger du,aldrig testat men skulle absolut vilja,ser otroligt gott ut

Kim sa...

Saffran, lingon och mandelmassa har jag gjort också, och det är nog mina bästa bullar! Men med vit choklad också, låter som något jag vill testa.
Kan inte fatta att det är första advent nästa helg!
Ha det så kul hos kossorna! Skulle gärna gått jag med, men känner att jag måste vara hemma och fixa inför flytten... Kram!

Lotta sa...

Aldrig hört talas om lingon i saffransbröd, häftigt! Hellre det alla gånger än russin som alla envisas med att ha i t.ex. lussekatter. De petar jag bort :-)

Bland bakverk och kastruller sa...

Det var verkligen extra allt, så gott det låter och spännande med lingonen.

Remsan sa...

Vilka saffransbullar! Jag tycker vanliga lussebullar är lite trista, men det här! Yummie!

Linda-matstugan sa...

Men, vad söt du är!!!! Vad fiffigt att göra med lingon också. Blev inspirerad. Kram på dig!

Anonym sa...

Wow, så gott och vad fint med lingon i!

Kaksmulan sa...

Inte det minsta äckliga eller förresten äckligt goda lät de faktiskt ;). Allt med extra allt är ju bra eller hur..?