Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 13 november 2012

Rotfruktspannkakor med bacon

Jag har lite svårt att förstå de som tycker att pannkakor med grädde och sylt räknas som en måltid. För mig är det dessert efter soppa eller mellanmål. Nä, mat ska vara mättande och inte något som lägger sig och skramlar i hörnet av magsäcken och gör att man känner sig hungrig efter en timme igen. Men sån är jag!

För några veckor sedan när jag var på ICA och handlade bjöd de på Rotfruktspannkakor med bacon. Både jag och Oliver smakade och tyckte att de var goda. Med sig fick man en liten och behändig receptlapp som jag lag i "att testa"-högen. Måndagar brukar vi mest äta rester efter helgen eftersom jag brukar vara på Yoga. Men i går kände jag mig så vissen i kroppen att jag bara ville ligga på soffan. Så det fick bli pannkakor. Bra måndags- och vardagsmat tycker jag!



Rotfrukstpannkakor med bacon ca 4 portioner
5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
3 ägg
2 morötter
2 palsternackor
2 medelstora potatisar
1 gul lök
2 paket bacon (jag tog bara ett)
smör att steka i

  • Vispa hälften av mjölken med mjölet till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken, ägg och salt,
  • Skala morötter, potatis, palsternacka och lök. Riv rotfrukter och lök på rivjärnets grova sida och blanda ner i pannkakssmeten.
  • Tärna baconet och stek det knaprigt. Blanda ner i smeten.
  • Stek pannkakorna på medelvärme i smöret så de får en fin yta.


Till pannkakorna hade vi lingonsylt som jag själv kokat av lingon som Johans morfar Olles plockat. Ångrar att jag inte gjorde en råkostsallad till. Denna gången följde jag receptet exakt (kors i taket). Nästa gång kan jag tänka mig att variera rotfrukterna och blanda i rotselleri och kålrot för mer smak. Den rivna löken gav mycket smak så nästa gång tar jag kanske purjolök i stället. Rätten gick hem hos oss alla tre!:)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Soppa och pannkakor är en höjdare tycker jag : ) Håller med inte bara pannkakor... det är inte mat! kram Sofia

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Vilket härligt nytt sätt att göra pannkakor på:)

Lotta sa...

Jag håller med dig. Äter aldrig pannkaka med sylt och grädde, det är verkligen dessert eller sopptillbehör.

Det här påminner lite om raggmunk fast med rotfrukter. Verkar jättegott! Roligt när inspirationen kommer från alla möjliga håll. Jag brukar sällan provsmaka i butikerna när de erbjuder något men kanske borde börja göra det!

Mårtenssons kök sa...

Vi sällar oss till övriga, vanliga pangkakor är efterrätt eller möjligtvis frukost-efterrätt, som middag hajjar vi det inte alls.

Dessa låter som ett mycket bättre (och nyttigare) alternativ, perfekt att ha som kylskåpsrensning också.

Hoppas du känner dej bättre,
krya på dej-kramar

Kim sa...

När jag var liten tyckte jag att det var bästa middagen. Men idag - aldrig att jag skulle äta det som middag. Frukost, fika, efterrätt - japp!

Den här varianter kommer jag garanterat testa, rotfrukter är ju bara bäst.

Hoppas du piggnat till!

Kryddburken sa...

Låter väldigt gott. Jag brukar blanda ner rivna morötter i pannkakorna jag steker så dom blir lite mer matiga och så gör jag även en lufsa (potatis-ugnspannkaka med fläsk) som jag brukar riva ner rotfrukter i, det är alltid gott! :)

Skrattade gott faktiskt när jag läste om din falukorv; både ketchup, lingonsylt, senap och bostongurka?? Du är en galenpanna! ;-) Lingonsylt har jag hört men jag förstår de inte... Men båda delar o lite till nä, där slog du mig på fingrarna!

Jättemysiga inlägg på sistone, jag är ute o läser ikapp lite ikväll, har fortfarande en lååång lista på bloglovin sen efter resan, men den blir mindre och mindre och det var härlig inspiration dessutom... Hmm... Ja, förutom lingonsylt o ketchup då! :D

Må så gott och kramis på dig!
/Li

Remsan sa...

Jag brukar göra ICAs ugnspannkaka med potatis, morötter och bacon/fläsk i som är er stor favorit här hemma, så dessa måste jag testa.

Amy's piece of cake sa...

Spännande! Har aldrig gjort pankisar på rotfrukter men det låter och ser gott ut. Varför har jag inte tänkt på det innan? Hmmm.

Madelene sa...

Mums, det verkar spännande! :) Ett tips om du ska göra kålpuddingen är att tillsätta 1 tsk kalvfond i färsen också, blir extra gott!

Ha en bra dag! :)