Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 2 november 2012

Halloween, Vildsvinsstek och den godaste såsen

Från stora huset på landet till lilla lägenheten i stan. Har hunnit med att trängas med stressade helgfirare både på Systembolaget och ICA. Ilskna blickar när jag kommer där med barnvagnen och tar plats. Sorry! Det var inte meningen! Men det var ett nödfall. För jag var ju tvungen att proviantera till fredagsmyset.

Har haft härliga dagar i skåneland med familj och vänner. I onsdags eftermiddag var jag hos min vän Christina på fika och hennes tre gossar berättade att de skulle åka till sin mormor och morfar för att busa lite senare på kvällen. De berättade att buset innebar råa ägg som de skulle kasta på mormor och in i huset. Fast det fick de såklart inte och tanken var att de skulle kasta på trappen. På vägen hem stannade de till hos oss. Jag höll på att säga "bus" men ångrade mig snabbt. Mamma hämtade godis och gav de små söta/läskiga pojkarna. De tyckte inte att det var helt dumt att FÅ godis i stället för att GE bus....

Tre söta/läskiga killar
Jag, mamma och pappa firade Halloween med lite god mat i stället för bus (ja, det blev godis lite senare också). Tidigare i veckan hittade jag ett recept hos RemsanVildsvinsstek med smak av citron och honung. Perfekt, när mamma och pappa har frysen full med Vildsvin (ohyra i deras trakter). Och resultatet blev grymt...haha...!!! Och såsen! Ja, sås på steksky är något speciellt och jag gör det sällan. Så har ni ett irriterande vildsvin utanför fönstret så tveka inte (eller så går det lika bra med en tam gris, enligt Emmy). Stek is da shit!

Dessutom gjorde jag nästan precis som Emmy, förutom att jag bytte ut rosmarin mot timjan och gratängen mot rostad pumpa, dagen till ära.


Vildsvinsstek med honung och citron 
ca 1 kg vildsvinsstek
salt
svartpeppar
1 dl flytande honung
saften av en citron

Sås:
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 dl steksky (det som blir i formen)
2 dl kalvbuljong (eller 1/2 köttbuljong + vatten)
1 msk torkad timjan (eller två kvistar färsk rosmarin)
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk kinesisk soya
svartpeppar

  • Sätt ugnen på 150°. 
  • Salta och peppra köttet rikligt och stek det runtomkring i smör i en stekpanna.  
  • Lägg köttet i en ugnsfast form. Blanda honung och citonsaft och häll över steken. 
  • Sätt in i ugnen och stek tills innertemperaturen är 70 grader. Ös med skyn som steken ligger i då och då under tiden.
  • Låt köttet vila i folie i minst 10 minuter innan servering.  
  • Såsen: Blanda ut mjöl med grädde i en kastrull och häll i skyn från ugnsformen samt kalvbuljongen. Lägg i ett par kvistar rosmarin. Koka ihop utan lock i 10 minuter och smaka av med gelé, soya och peppar.

Rostad pumpa
Till Vildsvinssteken och den fantastiska såsen hade vi rostad butternutpumpa. Såå gott och övertygade mina föräldrar som MÅSTE ha potatis till allt att man inte MÅSTE ha potatis till allt.

Skala, kärna ur och skär pumpan i mindre bitar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Blanda rapsolja med hackad persilja och riven vitlök. Ringla oljan över pumpan och rör runt med händerna. Baka på 225 grader i ca 30 minuter, eller tills de är mjuka.

2 kommentarer:

Remsan sa...

Ha ha... Du är för snäll du. Kul att ni testade och att ni gillade maten. Vildsvin is da shit!
Alltså de där tre killarna var de sötaste monster jag sett!

Mårtenssons kök sa...

Låter inte fel med en frys full av vildsvin, vi ser fram mot onsdag när vår leverans kommer. Vi håller med föregående skrivare:)
Så fina monster, men vi förmodar att det inte är den komplimangen de var ute efter...