Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 5 november 2012

Apelsinkokt brysselkål

Nu är det säsong för brysselkål! Svensk brysselkål finns från september till februari. Brysselkål växer på en stam rakt upp från jorden. Ser tokigt ut och många blir förvånade när de ser hur de växer. Kan erkänna att jag blev lika förvånad första gången jag såg det.

Brysselkål på stam (Källa: froer.nu)
Brysselkål passar bra som tillbehör till höstmaten. Går att äta rå men jag tycker det är godast när den är lättkokt i saltat vatten. När jag gjorde Vildsvinsstek förra veckan gjorde jag apelsinkokt brysselkål till. Väldigt gott! Servera den till helgens gåsamidda eller till kommande julmat.

Apelsinkokt brysselkål

Apelsinkokt brysslekål
1 nät brysselkål (ca 250 g)
saften av två apelsiner
3 vitlöksklyftor
olja
salt och peppar
  • Skala och riv vitlöken. Fräs i olja ca en minut i en kastrull. Den ska inte få färg.
  • Pressa saften ut apelsinerna och häll i grytan. Krydda med salt och peppar. Koka upp.
  • Ansa brysselkålen, dvs skala av det yttersta skalet.
  • Tillsätt brysselkålen och koka ca 5 minuter. Dra från plattan och låt kålen dra i juicen i ca 10 minuter.
  • Servera kall eller varm.

8 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Nice! Brysslar är verkligen så goda, smör och salt på så kan man ju käka hur många som (fast det är lite synd om de runt om som inte har ätit lika många...)
Låter gott att smaksätta dom med apelsin, friskt!

Kim sa...

Ja äntligen brysselkålsdags! Gott! Å med vitlök och apelsin - låter finfint.

Lotta sa...

Jag är så glad att jag äntligen tycker om brysselkål. På riktigt! Förut tyckte jag att de smakade för "jordigt" av någon konstig anledning...

Jag hade nog trott att de små finingarna växte mer i runda klumpar, som buketterna på ett blomkålshuvud. Alltid lär man sig något nytt!

Låter jättegott att koka dem med apelsin så detta sparar jag!

Bland bakverk och kastruller sa...

Det är så gott med brysselkål, äts alldeles för sällan.
Jag har aldrig sett hur den växer så det var spännande att se.

Kaksmulan sa...

Ah brysselkål, mums! hade min premiär för året igår och det bästa är att jag får ha dem alldeles för mig själv ;). Mycket gott du har gjort här medan man varit borta och vilken snygg ny header, Gillar!! Ha det gott!

Remsan sa...

Brysselkål gillar jag, men så är jag ju tokig i alla sorts kål. Men jag kan förstå att en del har svårt för den lite beska smaken. Apelsinkokt låter som ett gott alternativ.

mary - m.ade b.y m.ary sa...

Mmm, visst ser de ut som små palmer, lite galet! :P Mmm, brysselkål är en bortglömd godsak. Med mkt smör och salt, mums!! :D

Anonym sa...

Mmm, låter jättegott. De hamnar på morgondagens meny!