Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 3 juli 2012

Fröknäcke x2

Ja men nu tror jag minsann att vädret börjar arta sig. Soligt, lite moln och lagom temperatur för min del. Passade på att hålla mig inomhus hela förmiddagen och städa och pyssla lite tillsammans med en gnällig son (förstår att han inte vill va inne). När han väl somnade var jag klar med städningen. Typiskt! Har förberett lite lunch till oss som vi kan ta med oss ut när han vaknar.

Min nya last är fröknäcke!! Bakade lite som jag hade med mig till midsommar som vi åt tillsammans med lite god ost. En plåt går åt i ett nafs! Under skåneveckan hade min syster besök av en barndomskompis som hade med sig en burk med knäcke. Även det gick åt i ett nafs. Till och med "kidsen" åt det som godis!

Bakade en ny omgång i går av syrrans kompis recept. Inte mycket kvar då "kidsen" var här och åt hälften i går. Här kommer recepten på de två olika fröknäckebröden. Du slänger i hop dem i ett nafs! Perfekt till sommarfrukost, picknick eller mellanmål.


Midsommarknäcke
0,5 dl linfrö
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl vetekli
1 dl rågsikt
0,5 dl olivolja
2,5 dl kokande vatten
flingsalt
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Tillsätt olja och vatten.
  • Låt svälla i 10 minuter.
  • Kavla ut så tunt det går mellan två bakplåtspapper på en plåt. 
  • Strå över flingsalt.
  • Grädda i ugn på 150 grader i 30 minuter. Ta ut plåten och skär bitar efter eget tycke. Ställ in i ugnen ytterligare 30 minuter. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar tills ugnen svalnat eller över natten så knäckebrödet torkar. 

Midsommarknäcke

Gult fröknäcke
2 dl majsmjöl
0,5 dl linfrö
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl olivolja
2,5 dl vatten
flingsalt
  • Koka vatten och olivolja.
  • Blanda med torra ingredienser. 
  • Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt jämt och tunt.
  • Grädda i ca 1 timme på 150 grader.
  • Bryt i bitar.

Gult fröknäcke

7 kommentarer:

Marja sa...

MM! sådanna här med en ostskiva på skulle jag allt vilja ha.

http://bakasockerfritt.blogg.se/

Moma sa...

Hurra för fröknäcke, visst är de goda!!

Anonym sa...

Mums och hurra för sommarvärme : ) kram Sofia

Emma sa...

Tack för inspirationen. Receptena är nu sparade. Snart vankas semester och då måste jag ju fylla dagarna med mat och och bakning ;)
Ha det gott /Emma

Pernilla sa...

ja, idag har det verkligen varit perfekt väder, och imorgon ska det tydligen vara 25 grader varmt på kvällen, det blir ju perfekt på våran lilla bbq :) eller ja, våran är det ju inte, men vi kan ju kalla den så!

Remsan sa...

Jag kan lova dig att det inte alltid är så stor idé att frysa in gifflarna för de brukar gå åt snabbt.
Knäcke måste jag baka snart för mitt håller på att ta slut. Ska testa något av dina recept då. Ser grymt goda ut båda två. Älskar tunt knäcke med bara en massa Bregott på. Passar till allt.

Amy's piece of cake sa...

Fröknäcke älskas här med. Har ett recept från min chef som lite liknar ditt. Blir himla gott, dina knäcken ser smarriga ut mums och även jag säger hurra för sommaren!