Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 5 maj 2012

Nästan som Gustavs chili

När vi var i Lindvallen i vintras åt jag en så himla god chili till lunch en dag på Gustav Bar & Grill. Gjord på högrev i stora bitar som var kokt så länge att det föll isär. Underbar mustig och smak av rökt chili. Har inte riktigt kunnat släppa denna rätt och har sedan dess funderat på om jag skulle kontakta dem för receptet eller försöka komma på det själv. Jag surfade runt lite och hittade några olika recept och resultatet blev bra. Fick inte såsen lika krämig som dem. Kanske kontaktar dem ändå?!


En stor gryta chili
1,5 kg Högrev
2 små gula lökar
4 st vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
2 msk spiskummin
3 msk tomatpuré
2-3 msk svågerns chilisås eller färsk chili efter smak
5 dl passerade tomater
1 köttbuljongtärning
5 dl vatten
3 dl kidneybönor
3-4 bitar mörk choklad minst 70%
  • Putsa köttet och skär det i tärningar, ca 2x2 cm 
  • Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs i smör eller olja i en gjutjärnsgryta. Tillsätt köttet och låt det få färg runt om. Krydda med paprikapulver, spiskummin, tomatpuré och chilisåsen. Låt fräsa med ett par minuter. 
  • Tillsätt passerade tomater, buljong, vatten och chokladen. Låt koka länge på svag värme under lock. Minst 1,5 timme. Gärna 3 timmar.
  • Smaka av och krydda eventuellt med salt och mer av de andra kryddorna. Tillsätt de sköljda bönorna och koka ytterligare 10 minuter. 
  • Servera med sallad, nachoschips, guacamole och gräddfil.


6 kommentarer:

Remsan sa...

Testa att långsamt ugnsrosta cocktailtomater i halvor, 100-150 grader i sisådär 2 h. Och använd dem sedan som tomatbas istället för de passerade tomaterna.

Kim sa...

Lååångkok, mmm. Ser riktigt gott ut. Har ingen erfarenhet av att försöka kränga receptet av kockar på restaurang, men de borde väl dela med sig?

Ann-sofi MATSAFARI sa...

jag älskar den där typen av matlagning när ger råvarorna tid att utveckla sina smaker:) Ser grymt gott ut!

Tant Gul sa...

Hmm känner dofterna ända hit till Nacka. :-) så gott! Håller med Ann-Sofi att det är härligt med mat som får stå länge och koka eller som jag brukar säga mofsa till sig lite.

Millas Hälsoblogg sa...

Så gott med långkok

Chili-Svåger sa...

Här är två utmärkta Chilirecept:

http://www.hornfeldt.se/chili

http://extremefood.se/default.asp?firstklick=1&lid=3&ulid=0&show=4&recid=97&reckatid1=&reckatid2=&reckatid3=&extreme=&hot=&sok=