Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 18 maj 2012

Mandelkaka med Rabarbergrädde

När jag var i skåneland fick jag tidningen Hembakat av min mamma. Hurra! vad mycket gott det var i den. Skulle kunna baka varenda recept från pärm till pärm. Började med en kaka som vi åt på mammas födelsedag. Perfekt i dessa rabarbertider. Årets första rabarber är skördade! Har beställt ett gäng som mina föräldrar tar med sig när de kommer nästa helg.

Nyskördad rabarber

Mandelkaka med rabarbergrädde
Mandelbotten
4 äggvitor
2 dl strösocker
200 g malen sötmandel

Rabarbergrädde
300 g rabarber
2 dl strösocker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde (stod 5 dl i receptet med tyckte det blev för mycket)
1/2 liter jordgubbar


Mammas antika mandelkvarn
  • Mal mandeln i en mandelkvarn eller mixa i en mixer.
  • Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa. Vänd ner mandeln. 
  • Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt i en cirkel som är ca 25 cm i diameter.
  • Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 20-25 minuter.
  • Skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Lägg dem i en ugnsfast form.
  • Blanda socker, potatismjöl och vaniljsocker. Strö blandningen över rabarbern. Grädda rabarbern i ugnen i 20 minuter på 175 grader. Låt rabarbern svalna helt. Gör gärna botten och rabarbern klar dagen innan.
  • Vispa grädden hårt. Vänd ner den bakade rabarbern och rör om försiktigt. Ta även med vätskan som blivit av rabarbern. 
  • Fördela rabarbergrädden på mandelbotten. Dekorera med jordgubbar.


Härlig kombination av söt botten och syrliga rabarber

10 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Mmmm, rabarbergrädde låter väldans gottigt! Fint med en egen rabarbleverantör minsann, skånsk sådan dessutom...

Remsan sa...

Mmm... Är inte detta sommar, ja då vet jag inte vad som är det. Midsommarens dessert kan det bli.

Anonym sa...

oj då måste jag ragga efter en tidning för jag tycker om att baka

Amy's piece of cake sa...

Så fin den blev, gjorde själv mandelkaka igår men lite annorlunda än denna. Rabarbergrädde låter inte dumt alls!

Katarina sa...

Rabarber är gott och jag blev så glad då jag hittade den i affären här :)

Charlotta sa...

Sweet MOTHER vad gott det här låter. Passande nog tog jag med mig rabarber från Skåne igår, tralalalalala.

Rebecka sa...

Mmmm! Ser helt fantastiskt ut! Jag planerar att göra mängder av rabarbersaft i våran saftmaja när den anländer hem till oss från Jämtland. (Hur sjutton kunde vi sätta andra hands prioritering på den guldklimpen? Jag skyller på flyttstress!)

tina sa...

Den bästa tiden är rabarber(hög)tiden, tårtan låter ljuvligt god.

Eleonore- Kokboksutmaningen sa...

ÅH så gott, verkligen mumsfillibaba :D Själv gjorde jag en rabarbersemifreddo som blev väldigt god, lagom syrlig och söt!

Matarkivet sa...

Vilken smarrig tårta!