Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 27 april 2012

Thaiköttbullar med jordnötssås

Ja, då var det fredag då. Och långhelg. Konstigt nog känns det inte alls som fredag. Varit grått och blåsigt väder idag och vi har inte varit ute speciellt mycket. Efter öppna förskolan i förmiddags gick vi hem till en annan mamma och käkade lunch. Trevligt! Sen var det bara att gå och handla innan fredagsrusningen intog ICA. Lönehelg och långledighet kan lätt skapa kaos på "mitt" ICA.

Nu står grytan och puttrar på spisen och Johan är på väg hem från jobbet. FYRA dagars ledighet tillsammans. Ska bli såå skönt! Inte mycket planer förutom på Valborg då vi ska grilla tillsammans med lite vänner.

I dag tänkte jag bjuda er på den mat som Hanna bjöd mig på igår när vi tokhungriga kom från badet med killarna. Thaiköttbullar med jordnössås, ris och wokade grönsaker. Fantastiskt gott! Receptet kommer från Rutiga Hälsokokboken av Ulrika Davidsson. Köttbullarna serverades med ris och wokade grönsaker; rotselleri, sockerärtor och mini-majs sådär krispiga och goda.


Thaiköttbullar med jordnötssås 4 portioner
500g nötfärs
1 dl vispgrädde
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk röd currypasta
1 msk färsk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk smör

Jordnötssås
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 gula lökar
1 tsk paprikapulver
1 tsk röd currypasta
1 msk smör
1 burk, 400 ml, kokosmjölk
2 dl grovt hackade jordnötter
1/2 tsk malen spiskummin
2 msk hackad färsk koriander

  • Blanda nötfärs och grädde, ägg, salt, currypasta, riven ingefära och pressad vitlök i en skål. Arbeta ihop ingredienserna och forma köttbullar.
  • Stek köttbullarna i lite smör i en stekpanna så de får fin färg. De behöver inte vara genomstekta.
  • Skala vitlöksklyftorna. Skär paprikan i småbitar. Finhacka lök och vitlök. Fräs lök, paprika, vitlök, paprikapulver och currypasta i lite smör. Tillsätt kokosmjölk, jordnötter och spiskummin. Koka upp och låt koka på svag värme i ca 10 minuter.
  • Lägg i köttbullarna låt dem puttra i såsen i 5 minuter. Strö över färsk koriander.
Nybadade gossar
Dessert blev det också. Gräddfilspannacotta med hallon och blåbär. Till det ett kakfat med apelsin- och limedrömmar samt brownie. Man går aldrig hungrig från Hanna och Edvin. Underbart för en matälskare att bli serverad sådana godsaker!

Sötsaker!
En del undrar hur jag som småbarnsmamma hinner blogga varje dag. Detta inlägget började jag med vid 16-tiden och nu är klockan snart 21.30. Det kommer lite mellan och så är det varje dag. Börjar man i tid så får man till det tillslut! Johan är hemma, maten uppäten, Oliver sover och snart är Let´s Dance slut. En lång och härlig helg ligger framför oss!

7 kommentarer:

Anonym sa...

ser gott ut som vanligt. Njut nu av er helg ihop. Natti natti från Åhus

Christer sa...

Ser riktigt riktigt gott ut :)

Charlotta sa...

Håller med, ska bli alldeles fantastiskt med långhelg! Hoppas att ni får det riktigt fint och att vädret håller i sig. Här i Malmö är det just nu gråtunga moln som hänger över oss, buhu.

Bland bakverk och kastruller sa...

Det här receptet är jättegott, har samma på min blogg:)

Anonym sa...

De där köttbullarna med jordnötssås låter supergott! Skall provas! :-) Ha en skön lördag!

Lisa sa...

Så gott!
Älskar jordnötsås så detta måste jag testa.
Jag har två barn men hinner blogga, det kommer även här alltid en massa i mellan, men hinner det gör jag ändå. :D

Remsan sa...

Detta recept har jag testat, fast jag gjorde quornbullar istället. Mycket gott! Frågan är vart jag hittade receptet för den boken har inte jag. Gott hur eller hur...