Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 1 februari 2012

Mazariner

Hua, vilken vinter det blev helt plötsligt. Ser inte ut att bli vår de närmsta veckorna. Men klär man sig rätt så är det verkligen helt underbart. Varit ute på en nästan tre timmar lång tur idag med en annan mamma. Soligt och fint! Barnen sov gott nerbäddade i sina vagnar.

Idag fyller Oliver fyra månader. Det firar vi med att avsluta dop-kapitlet. Självklart hade vi inte bara tårta utan lite kakor också. Mazariner, chokladbollar och spettkaka. Jag och Johan är inte riktigt överens vilket som är godast: kokos eller pärlsocker på chokladbollarna så jag gjorde lite av varje. Spettkaka är ett måste på ett skånskt "gille". Så den hade jag importerat via mina föräldrar från skåneland. Mazariner har jag aldrig bakat förut. Blev riktigt smarriga!

Olivers kusin Ruben gillade chokladbollar och godiset på tårtan
Kaffebordet
Mazariner ca 20 st
Deg:
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g smör
knappt 1/2 dl strösocker
1/2 ägg

Fyllning:
150 g sötmandel
75 g smör
3 ägg
1,5 dl strösocker

Glasyr:
2 dl florsocker
vatten
  • Arbeta ihop alla ingredienserna till degen. Låt vila i kylen i en timme eller längre.
  • Tryck eller kavla ut degen och klä formarna.
  • Skålla ev mandeln. Mal den i mandelkvarn. Smält smöret och låt det svalna. 
  • Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner mandel och smör.
  • Fördela fyllningen i formarna.
  • Grädda på 200 grader i ca 15 minuter i mitten av ugnen.
  • Låt svalna. Rör ihop florsocker med lite vatten till en glasyr och bred över kakorna.



Ett berg av mazariner

10 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Mazariner som är så gott och det där med chokladbollar, jag vill ha pärlsocker på mina och sambon kokos, på chokladbollar har man givetvis pärlsocker :-)

Mårtenssons kök sa...

Pärlsocker eller kokos, den eviga tvistefrågan:) Oavsett vad de är rullade i så får vi ta och rulla ihop några till oss själv snart, det är så barnsligt gott!

Snön har landat här också, men den blåser mest bara bort, undrar var?

Spanienfrugan sa...

Oj, mazariner kändes komplicerat att baka...men ser här att det kanske inte är så svårt ändå? Ser goda ut i vart fall!

Pernilla sa...

hemmagjorda chokladbollar ska ha pärlsocker tycker jag, bortaköpta kan ha kokos! alltså delicatobollar :P fast ibland kör jag en kompromiss och har kokos i smeten och pärlsocker runtom. det är gott!

Kim sa...

Kokos! Lätt!

Jag är inte superförtjust i mazariner, men bakar dem gärna, får en sån trevlig kondis-känsla :)

Kaksmulan sa...

Mazariner det var länge sedan jag åt men får nog ta och baka det någon dag, det är ju så gott!
Jag röstar helt klart kokos ;)

Linda- matstugan sa...

Mazariner är min stora svaghet! Jag har planerat länge nu att baka mazariner. Ska se om det kan bli gjort inom de närmsta månaderna. Hipp Hipp Hurra för Oliver som är 4 månader nu.

Anonym sa...

vad tiden går fort redan fyra månader ja jag ska nog oxå baka mazariner länge sen sist.Det ska va pärlsocker tycker jag, fast det blir inte så sött med cocos

Katarina sa...

Mazariner är väldigt goda! Spettkaka har jag aldrig ätit! Grattis till Oliver!

MÅ Gott sa...

Jag röstar för kokos på chokladbollarna!

Mazariner var det längesedan jag gjorde, men det är ju väldigt gott!