Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 8 februari 2012

Nytt kapitel

Ett nytt kapitel på bloggen och i köket har börjat denna veckan. Oliver är nu fyra månader vilket innebär att han får börja smaka lite mat. På BVC sa man att jag inte behöver känna någon panik då han verkar få gott om mat genom amningen. Han har ju sin egen lilla viktkurva ovanför de som finns utritade. Annars kan man börja med gröt och välling nu. Så jag ammar på och börjar med smakportioner i stället. Smakportioner innebär att Oliver nu får börja smaka lite av varje. Att han ska få lära sig känna igen olika smaker och konsistenser. Vi kan tex doppa fingret i vår mat som han kan smaka på.

I helgen gjorde jag lite morotspuré som premiärmat. Skalade och slantade en stackars morot och kokade den i vatten. Inga kryddor! Sen mixade jag de mjuka morötterna med lite av kokvattnet till en puré.

Inget storkok direkt

Förvara i små fina burkar

Underbar min
Om han gillade det? Njae, svårt att säga. Händerna flaxade och han ville knappt öppna munnen. Att så lite mat kan hamna på så många ställen: händer, ansikte, på mig.... Fick inte purén helt slät så kan vara det som han inte gillade riktigt.

I dag gjorde jag ett nytt försök. Nytt kok och mixade med lite mer kokvatten. Blev mycket lösare och tror inte att det var någon nackdel. Spottade inte ut denna gången. Jag ger inte upp!

Jag ska (självklart) försöka göra egen barnmat så långt det går. Ska bli kul! Kommer dock bli svårt att hålla mig ifrån saltet. Annars är det bara att krydda på. Rapporter kommer!

8 kommentarer:

Remsan sa...

Det är så kul när de börjar smaka mat. Minerna är underbara. Mina båda har varit skeptiska i början, men runt 6 månader skippade båda bröstet för matens skull. Hemlagad, inget annat har dugit. Inte för min del utan för att de ratat burkmaten demonstrativt. Försökte så många gånger med burkmat eftersom det är smidigt att ta med, men de ville verkligen inte. Därför började de tidigt med plockmat, små bitar de kunde ta själva.

Maria L sa...

Det finns ekologisk buljong utan salt i hälsokostbutiker, ett litet tips om du vill ha lite smak i puréerna, och även senare när det skall göras köttfärssås, dillkött, frikadeller eller nåt annat kul man kan laga. Jag lagade också mest egen mat...använde i princip bara fruktpuréer på burk. Så är han ju en riktigt gourmand nu, min lille prins :). Tror det lönar sig att "dela med sig" av smaker redan från början.
Krama den lille godingen!!
//Maria

Pernilla sa...

Kul! Jag lagade nästan all barnmat till Kasper som gladeligen åt nästan allt, värre var det med Theo som inte åt nånting alls...

Ett tips sådär i början kan vara att pumpa ur lite bröstmjölk och blanda moroten, potatisen, palsternackan eller vad det nu kan vara med det när man mixar. Då känner dom igen smaken lite.

Noah får vänta ett tag med mat - tills efter vi har varit på semester om några veckor

Pernilla sa...

vad kul att få börja testa vad oliver kommer att gilla och inte, han verkar ju tycka om att vara med i köket och hjälpa till så du kanske ska låta honom själv bestämma vad han vill att du ska ha ner i purén? ;)

Amy's piece of cake sa...

Så underbart med smakportioner! Min yngste brukade spotta ut delar av smakportionen i ansiktet på mig och sedan skratta, busungen där! :)

Njut av den här tiden, det går så fort!

Matarkivet sa...

Verkligen ett nytt kapitel, måste vara riktigt roligt att äntligen få laga mat åt honom.

Moma sa...

Haha, lillprinsen! Min ville inte äta vare sig grönsaks- eller fruktpuré, annat var det när det riktiga käket rullades in. Och konstigt nog sitter de ränderna kvar än, 17 år senare :-)

Lisa sa...

Min minsta son gick faktiskt direkt på vår mat nästan.
Stuvade makaroner å falukorv med fyra små tänder när han var sex månader, det gick fint. :D
Stora sonen vägrade å andra sidan hemlagat tills han var över året.
Visst är det spännande å börja ge dem annat? :)